Amerikaanse sportwereld en politiek komen tot confrontatie
De Amerikaanse sportwereld werd afgelopen weekend het middelpunt van een politiek schouwspel, nadat Donald Trump uithaalde naar de NFL en basketballer Stephen Curry.
Zijn footballspelers die knielen tijdens het volkslied stille demonstranten, die opkomen voor sociale en raciale ongelijkheid, of landverraders? Die vraag staat centraal deze week, nadat president Donald Trump afgelopen vrijdag tijdens een rally in Alabama opperde dat voorzitters van footballteams sporters ontslaan als zij niet met de hand op het hart naar het volkslied luisteren voor aanvang van een wedstrijd.
Colin Kaepernick
Een korte geschiedenis: vorig jaar besloot quarterback Colin Kaepernick van de San Francisco 49-ers tijdens een oefenwedstrijd tegen de Green Bay Packers te knielen tijdens het volkslied dat traditioneel voorafgaand aan elke sportwedstrijd gespeeld wordt. De spelers luisteren daarnaar met het hand over het hart en richten zich tot de Amerikaanse vlag. Kaepernick zette een stil protest in gang om aandacht te vragen voor rassenongelijkheid en excessief politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.
Dat leverde een enorme controverse op. Het volkslied en de vlag betekenen veel voor de meeste Amerikanen. Het wordt gezien als het symbool van vrijheid, gelijkheid en alles waar Amerika voor staat. Om niet te staan voor de vlag, zoals Kaepernick deed en doet, wordt niet alleen gezien als respectloos naar het land, maar naar alle militairen die het land dienen of gediend hebben. Kaepernick kreeg veel over zich heen, inclusief doodsbedreigingen, maar volhardde. Dit seizoen is hij (nadat hij vrijwillig de 49-ers verliet) niet getekend bij een club, dus staat hij minder centraal in de controverse.
Protest breidt uit
Maar vele andere spelers in de National Football League (NFL) volgden vorig jaar al zijn voorbeeld. En dat leidde Donald Trump ertoe afgelopen weekend uit te halen naar de NFL. Tijdens een rally in Alabama zei Trump dat eigenaren van NFL-teams zouden moeten reageren op spelers die knielen door te zeggen: ‘Haal die son of a bitch meteen van het veld, he’s fired. He’s fired!‘, (waarbij Trump het laatste deel zei zoals hij bekend geworden is in de realitytelevisieserie The Apprentice). In reactie daarop besloten nog veel meer footballspelers dit weekend ofwel te knielen tijdens het volkslied, ofwel in de kleedkamer te blijven tijdens het spelen van het lied. Anderen stonden arm in arm om naar het volkslied te luisteren.
Bovendien verspreidde het protest zich afgelopen weekend voor het eerst naar een andere sport. Bruce Maxwell, de catcher van de Oakland Athletics, een team in de Major League Baseball (MLB), besloot te knielen tijdens het volkslied. Op Twitter liet hij weten dat het protest inmiddels veel verder gaat dan rassengelijkheid en dat hij met zijn actie aandacht wilde vragen voor het recht van elke Amerikaan zich uit te drukken zoals hij of zij wil.
https://twitter.com/bruu_truu13/status/911677471422005249Bruce T Maxwellhttps://twitter.com/bruu_truu13
This now has gone from just a BlackLives Matter topic to just complete inequality of any man or woman that wants to stand for Their rights!
— Bruce T Maxwell (@bruu_truu13) September 23, 2017
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Basketbal
En dan haalde Trump ook nog de woede van de basketbalwereld op zich. Op vrijdag had NBA-ster Stephen Curry, van de Golden State Warriors (regerend NBA-kampioen) zich negatief uitgelaten over een eventueel bezoek aan het Witte Huis (de kampioenen van de vier grote sportcompetities gaan traditioneel op bezoek bij de president). Daarop had Trump zaterdag getweet dat het een eer moest zijn bij de president op bezoek te komen, en dat Curry niet langer welkom was. Zijn team besloot daarop in het geheel niet op de uitnodiging van het Witte Huis in te gaan.
Trumps antwoord op Curry werd heftig bekritiseerd door andere basketballers, onder andereLeBron James, die tweette: ‘Naar het Witte Huis gaan was een hele eer tot jij op kwam dagen.’
En nu?
De protesten het komende footballseizoen zullen nauwgezet gevolgd worden en voor nog veel debat zorgen. Ja, het knielen tijdens het volkslied gaat om de strijd voor rassengelijkheid. De demonstranten willen aandacht vragen voor het feit dat de vlag die zo geliefd is, niet dezelfde vrijheid en gelijkheid aan iedere burger biedt.
Maar sinds afgelopen weekend lijkt het protest breder te worden. Door de NFL zo openlijk aan te vallen, heeft Trump ervoor gezorgd dat het protest ook een soort anti-Trumpdemonstratie wordt. En aangezien football verreweg de populairste van de Amerikaanse sporten is, zou dat wel eens een domme zet geweest kunnen zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier