Amerikaanse sancties tegen Iran dreigen Midden-Oosten helemaal in brand te steken

Iraans president Hassan Rouhani in New York. © BelgaImage

Het risico is reëel dat Teheran zich onder druk van nieuwe Amerikaanse sancties verplicht voelt om snel een atoombom te bouwen.

Het getuigde al van weinig respect voor de instelling dat hij voor zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in zijn eigen New York een half uur te laat kwam. Vervolgens zei Donald Trump in nauwelijks bedekte termen dat de hele VN, wat hem betreft, passé is. Zijn Amerika is nog alleen bezig met de eigen belangen, en dat moeten de andere landen ook maar doen. Een belangrijk slachtoffer van die politiek is het nucleaire akkoord dat Trumps voorganger in het kader van de VN maakte met het regime in Teheran. Dat akkoord wil verhinderen dat Iran een atoombom ontwikkelt. In ruil daarvoor werden de economische sancties tegen het land opgeheven.

Het was lovenswaardig van premier Michel dat hij in New York een vuist maakte tegen het nationalisme van Trump.

Trump zegde dat akkoord enkele maanden geleden eenzijdig op en kondigde nieuwe sancties tegen Iran aan, die begin november van kracht worden. Hij koos daarmee in het conflict in het Midden-Oosten onverbloemd de kant van Saudi-Arabië en Israël, die elk hun redenen hebben om het regime in Iran kapot te willen. De ayatollahs hebben het ook zonder economische sancties intern erg moeilijk. Dat de VS met nieuwe sancties dreigen, zet veel buitenlandse zakenlui ertoe aan om het land nu al te verlaten. Met hen willen ook veel Iraniërs weg. Het risico is reëel dat Teheran zich onder druk verplicht voelt om snel een atoombom te bouwen.

Dat kan het zo al explosieve Midden-Oosten helemaal in brand steken. Vertegenwoordigers van de Europese Unie en de andere ondertekenaars van het akkoord met Iran zaten vorige week in New York samen – zonder de Amerikanen. Zolang Teheran de bepalingen van het akkoord naleeft, willen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, China en Rusland de deal in leven houden. Als de tekst moet worden uitgebreid naar, bijvoorbeeld, de ontwikkeling van langeafstandsraketten, dan kan daar met Iran over worden gepraat.

Die weg van de diplomatie wil ook dat handel met Iran mogelijk blijft. Trump bedreigt alles en iedereen die de Amerikaanse sancties straks niet volgt. De Europese Unie werkt aan een financieel mechanisme dat Europese bedrijven die zakendoen in Iran moet beschermen tegen de Amerikaanse banvloek. Of dat zal werken, is niet zeker. Bedrijven die ook in de VS actief zijn, spelen hun handel daar liever niet kwijt. Het was lovenswaardig van premier Charles Michel dat hij in New York een vuist maakte tegen het nationalisme van Donald Trump. Hij is voor Trump niet meer dan een lastige vlieg, maar hij heeft wel gelijk. De unilaterale actie waarvoor Trump pleit, maakt de wereld gevaarlijker dan hij al is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content