Amerikaanse journalist vrijgelaten uit Russische cel in grote gevangenenruil

Evan Gershkovich op 19 juli © Getty Images

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich, die onlangs in Rusland werd veroordeeld tot 16 jaar cel wegens spionage, is vrijgelaten.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag op zijn beurt de vrijlating bevestigd van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich en de voormalige Amerikaanse marinier Paul Whelan. Hij had het over een “diplomatieke krachttoer”.

In het kader van een grootschalige gevangenenruil tussen Rusland en het Westen worden donderdag in het Turkse Ankara 26 gevangenen uit zeven verschillende landen – met name de Verenigde Staten, Duitsland, Polen, Slovenië, Noorwegen, Rusland en Wit-Rusland – uitgewisseld. 

Aan Amerikaanse kant verheugde Biden zich in een mededeling op X over de vrijlating van drie Amerikaanse staatsburgers – naast Gershkovich en Whelan gaat het over de Russisch-Amerikaanse journaliste Alsu Kurmasheva – en die van de Russische oppositieleider Vladimir Kara-Moerza, die over een zogenaamde Green Card of Amerikaanse verblijsvergunning beschikt.

‘Vandaag komen drie Amerikaanse burgers en een persoon met een Amerikaanse Green Card die onterecht in Rusland opgesloten zaten, eindelijk weer naar huis’, aldus de president.

‘Alles samen hebben we de vrijlating onderhandeld van zestien mensen die in Rusland werden vastgehouden, onder wie vijf Duitsers en zeven Russische staatsburgers die politieke gevangenen waren in hun eigen land. Sommige van deze vrouwen en mannen zaten jarenlang onterecht opgesloten. Allen hebben ze een ondenkbaar lijden en ondenkbare onzekerheid ondergaan. Vandaag is hun beproeving gedaan’, schrijft Biden nog.

De Verenigde Staten onderhandelen al jaren over de vrijlating van Gershkovich en Whelan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft altijd gezegd dat ze onterecht werden vastgehouden.

De 32-jarige Evan Gershkovich, die voor de Wall Street Journal gespecialiseerd was in Ruslandverslaggeving, werd in maart 2023 door de Russische veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 54-jarige Paul Whelan zit al sinds eind 2018 vast in Rusland, eveneens voor spionage.

Jarenlange onderhandelingen

De Verenigde Staten onderhandelen al jaren over de vrijlating van Wall Street Journal-reporter Gershkovich en Whelan. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft altijd gezegd dat ze onterecht werden vastgehouden.

De 32-jarige Evan Gershkovich, die voor de Wall Street Journal gespecialiseerd was in Ruslandverslaggeving, werd in maart 2023 door de Russsiche veiligheidsdiensten gearresteerd op verdenking van spionage voor de Verenigde Staten. De 54-jarige Paul Whelan zit al sinds eind 2018 vast in Rusland. Hij kreeg in juni 2020 16 jaar cel voor spionage.

Het gonst al een tijdje van de geruchten over een aanstaande gevangenenruil tussen Rusland en een aantal westerse landen. De voorbije dagen werden minstens vijf Russische opposanten uit Russische strafinstellingen overgebracht naar onbekende bestemmingen. Het Kremlin wilde donderdagochtend niet reageren op de aanzwellende speculaties.

Partner Content