Alliantie van premier Modi wint verkiezingen in India

Narendra Modi © Belga Images

De alliantie van de Indiase premier Narendra Modi heeft de parlementsverkiezingen in India gewonnen. Dat heeft de kiescommissie dinsdagavond bekendgemaakt. De National Democratic Alliance (NDA) behaalde met zeker 272 van de 543 zetels in het parlement een meerderheid om een regering te vormen.

Volgens de resultaten die de kiescommissie op haar site heeft geplaatst haalt de coalitie – geleid door Modi’s Hindoe-nationalistische partij Bharatiya Janata Party (BJP) – zeker 272 zetels binnen, waardoor Modi voor een derde keer als premier kan aantreden.

Het resultaat ligt wat lager dan de 303 zetels die de premier in 2019 haalde. Wel zijn de resultaten van enkele kiesdistricten nog niet definitief binnen.

De Congrespartij, de belangrijkste oppositiepartij, behaalt 88 zetels en staat op kop in elf andere kiesdistricten, waardoor het uiteindelijke aantal zetels op 99 zou komen te staan. Dat zou bijna het dubbel zijn van de 52 zetels die het tijdens de vorige verkiezingen behaalde.

Corruptie

In de speech bedankte Modi niet enkel zijn aanhangers, maar ook de verkiezingsmedewerkers die zich wekenlang hebben ingezet in de verzengende hitte. Verder prees hij de democratie in zijn land, die volgens hem een toonvoorbeeld is van “geloofwaardigheid” en “efficiëntie”.

In de nieuwe regering belooft Modi alvast om corruptie als speerpunt te maken. Maar ook de strijd tegen armoede blijft een van de hoogste prioriteiten, klinkt het.

In zeven fases trokken de voorbije zes weken in totaal 642 miljoen Indiërs naar de stembus. Een wereldrecord, volgens de kiescommissie. De opkomst lag met 66,3 procent wel iets lager dan vier jaar geleden. Onder meer de hittegolf zou mensen thuis gehouden hebben.

Partner Content