Alleen als Polen Rusland aanvalt, valt Rusland Polen aan, zegt Poetin tegen Carlson 

Vladimir Poetin en Tucker Carlson © AFP

Alleen als Polen beslist om Rusland aan te vallen, dan zal Rusland Polen aanvallen. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin gezegd tegen de omstreden Amerikaanse presentator Tucker Carlson. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor Letland, klinkt het in het interview.

‘We hebben geen belangen in Polen, Letland of waar dan ook. Waarom zouden we dat doen? We hebben er simpelweg geen belang bij (…). Het is uitgesloten’, zo antwoordde Poetin op de vraag: ‘Kunt u zich een scenario voorstellen waarin u Russische troepen naar Polen stuurt?’.

Over de bezorgdheid in het Westen dat het conflict zou kunnen uitbreiden zegt Poetin nog het volgende: ‘Ze (de NAVO, red.) proberen hun bevolking te intimideren met een denkbeeldige Russische dreiging. Slimme mensen begrijpen perfect dat dit niet echt is.’ Op de vraag of hij zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden niet kan opbellen voor dialoog antwoord Poetin: ‘Wat is er uit te werken?  Als je echt wil stoppen met vechten, moet je stoppen met de wapenleveringen. Waarom zou ik hem bellen, over wat zou ik met hem praten?.’

Over Oekraïne zei Poetin nog in zijn eerste interview met een westerse journalist sinds het begin van de aanvalsoorlog dat een Russische nederlaag in het land ‘onmogelijk’ is. Rusland ‘een strategische nederlaag toebrengen op het slagveld’ is in de ogen van Poetin onmogelijk.

In het begin van het interview geeft Poetin Carlson ‘een korte geschiedenisles’ om aan te tonen dat ‘Oekraïne een artificiële staat is’ en dat het ‘grote delen land heeft gekregen dat nooit aan hen heeft toebehoord, bijvoorbeeld aan de Zwarte Zee’. Opnieuw verwijst hij ook naar de ‘Russische denazificatiemissie’ van Oekraïne.

Verder zei Poetin dat hij denkt dat er mogelijk een deal kan worden bereikt over de vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. De Amerikaan zit al bijna een jaar vast in Rusland. Eind januari verlengde een rechtbank in Moskou het voorarrest van de Wall Street Journal-verslaggever tot 30 maart. ‘Er heerst geen taboe om deze kwestie te regelen’, aldus de president.

De sfeer tussen beiden lijkt van tijd tot tijd ontspannen. Zo antwoordt Poetin lachend op de eerste vraag ‘Zitten we in een talkshow of houden we een serieuze conversatie?’. Toch is het interview zwaar georkestreerd.

Partner Content