‘Alle partijen in Oekraïne moeten internationaal recht naleven’ (Elio Di Rupo)
‘Enkel via een dialoog tussen alle betrokken partijen kan de situatie in Oekraïne opgelost raken’, stelt premier Elio Di Rupo (PS). Het federale kernkabinet komt dinsdagochtend samen om de situatie in Oekraïne te bespreken.
Het federale kernkabinet komt dinsdagochtend samen om de situatie in Oekraïne te bespreken. Dat kondigt premier Elio Di Rupo (PS) aan. In een persbericht toont hij zich in naam van de regering ook “zeer bezorgd” over de ontwikkelingen in de Krim.
“Alle partijen moeten zich terughoudend en beheerst opstellen en zich inzetten om de spanningen te verminderen”, luidt het. “Voor België is het van kapitaal belang dat alle partijen het internationale recht strikt naleven, met name de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de staten, net als de democratie en de rechten van de minderheden, inclusief de taalminderheden.”
Di Rupo benadrukt in naam van ons land nog dat een oplossing enkel politiek kan zijn. “En dit kan enkel via een dialoog tussen alle betrokken partijen.”
Tijdes de Europese spoedzitting waaraan de Europese buitenlandministers deelnamen liet de Belgische minister Didier Reynders (MR) verstaan dat er “maximale druk” moet uitgeoefend worden om de situatie te kalmeren en een verdere escalatie te vermijden. Reynders hamerde eveneens op het belang van een dialoog, met Rusland, maar ook onder de Oekraïense politici over het politieke transitieproces in het land.
Ban Ki-moon eist ‘onmiddellijke dialoog’
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft Rusland opgeroepen, geen acties te ondernemen die tot een escalatie van de crisis kunnen leiden. “Het garanderen van de volledige eerbiediging en de vrijwaring van de onafhankelijkheid, eenheid en territoriale integriteit van Oekraïne is essentieel. Rusland moet zich onthouden van alle acties die tot een nieuwe escalatie kunnen leiden”, zei het hoofd van de volkerenorganisatie.
Hij riep op tot een “onmiddellijke dialoog” en vroeg de betrokken partijen “de temperatuur te laten zakken”. De Poolse minister van Buitenlandse Zaken, Radoslav Sikorski, heeft gezegd dat Rusland “zware gevolgen” zal moeten ondergaan na zijn interventie op de Krim.
“Wij weten dat bij roofdieren de appetijt komt al etend. De inzet voor de vrije wereld is zich tegen dergelijke logica te verzetten”, aldus de Poolse minister met de Britse nationaliteit. Na een bijeenkomst van de Poolse Nationale Veiligheidsraad zei president Bronislav Komorovski dat zijn land Europese sancties tegen Rusland zou ondersteunen.
Minderheden beschermen
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov heeft uitgehaald naar de aanwezigheid van “extremisten” in Oekraïense steden en beschuldigde de nieuwe regering in Kiev ervan “minderheden” aan te pakken.
Volgens Lavrov willen de nieuwe machthebbers de vruchten plukken van hun overwinning door de mensenrechten en vrijheden aan te pakken. Hij zei dat het parlement beslissingen heeft goedgekeurd die de “rechten van etnische minderheden verminderen, rechters van het Grondwettelijk Hof de laan hebben uitgestuurd en gevraagd strafrechtelijke vervolging tegen hen in te stellen”.
Nog volgens het hoofd van de Russische diplomatie is geëist “beperkingen te stellen op het gebruik van de Russische taal, ongewenste politieke partijen te verbieden en om zuiveringen door te voeren”. Dit alles leidde tot “verontwaardiging” in oostelijke en zuidelijke regio’s van Oekraïne en de Autonome Republiek Krim waar miljoenen Russen wonen”, aldus Lavrov.
De Russische militaire interventie op de Krim dient om de minderheden te beschermen en mensenrechten te vrijwaren. Lavrov haalde ook uit naar “sancties” en “boycots”. Door de Krim te “bezetten” heeft Rusland niet alleen de oorlog verklaard aan Oekraïne maar ook aan de VS en Groot-Brittannië die zich garant voor de soevereiniteit van Oekraïne hebben gesteld, zo heeft de vroegere Oekraïense premier Joelia Timosjenko in een videoboodschap op het internet aan de natie gezegd. Waarnemend president Aleksandr Toertsjinov in Kiev ondertekende eerder een wet die Timosjenko alsmede de vroegere minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko politiek rehabiliteert.
Provocerende daden
Ondertussen blijven Russische soldaten massaal ontschepen op de Krim, daarbij “internationale akkoorden schendend”, zo hebben Oekraïense grenswachten gezegd.
In de laatste 24 uur zijn tien Russische gevechtshelikopters en acht transportvliegtuigen op de Krim geland, zonder dat Oekraïne tevoren was verwittigd op grond van de akkoorden tussen beide landen omtrent het statuut van de Russische Zwarte Zeevloot op de Krim.
Die voorzien dat Kiev 72 uur voor dergelijke troepenbewegingen op de hoogte moet zijn gebracht. Sinds 1 maart zijn ook vier oorlogsschepen van de Russische Baltische vloot de haven van Sevastopol binnengevaren, aldus dezelfde bron. Geciteerd door het Britse ITVNews meldde het Oekraïense ministerie van Defensie dat Russische gevechtstoestellen in de nacht van zondag op maandag het Oekraïense luchtruim hebben geschonden. Er was een “scramble” voor intercepteervliegtuigen die “provocerende daden” tijdens de twee incursies hebben verhinderd, zo klonk het. (Belga/AVE)
Oekraïne
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier