Algerije trekt ambassadeur terug uit Parijs na Franse steun voor plan Westelijke Sahara
De Algerijnse regering heeft maandag aangekondigd dat ze “onmiddellijk” de ambassadeur in Frankrijk terugtrekt. De beslissing komt er nadat Frankrijk aankondigde het Marokkaanse autonomieplan voor het betwiste grondgebied van de Westelijke Sahara te steunen.
De Westelijke Sahara, een voormalige Spaanse kolonie, is het onderwerp van een conflict dat al bijna vijftig jaar teruggaat. Het gebied wordt de facto grotendeels gecontroleerd door Marokko, dat een autonomieplan voorstelt onder zijn soevereiniteit. Maar het wordt opgeëist door de Sahrawi-onafhankelijkheidsstrijders van het Polisario-front, die vragen om een referendum over zelfbeschikking, dat gepland was tijdens een staakt-het-vuren in 1991 maar nooit heeft plaatsgevonden. Voor de VN gaat het om een ‘niet-autonoom’ territorium.
Door het Marokkaanse autonomieplan te erkennen als de ‘enige basis voor een oplossing’ van het conflict in de Westelijke Sahara, ‘schendt Frankrijk de internationale rechtsorde, neemt het de zaak over van de ontkenning van het recht op zelfbeschikking van het Sahrawi-volk en distantieert het zich van alle geduldige en volhardende inspanningen van de Verenigde Naties om de dekolonisatie van de Westelijke Sahara te voltooien’, stelt Algiers in een verklaring.
In een brief aan koning Mohammed VI die Rabat dinsdag publiceerde, stelde de Franse president Emmanuel Macron dat het Marokkaanse plan ‘nu de enige basis vormt voor het bereiken van een rechtvaardige, duurzame en onderhandelde politieke oplossing in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier