Aleksej Navalny schreef memoires in gevangenschap: ‘Patriot’ verschijnt in oktober

Navalny op archiefbeeld uit 2020. © Reuters

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die in februari om het leven kwam in een strafkamp, heeft tijdens zijn gevangenschap zijn memoires geschreven.

Ze zullen in de Verenigde Staten op 22 oktober in boekvorm verschijnen met als titel ‘Patriot’. Dat meldt Joelia Navalnaja, de weduwe van Navalny, donderdag aan onder meer The New York Times.

“Dit boek is niet alleen een blijk van Aleksejs leven, maar ook van zijn onwrikbare toewijding aan de strijd tegen de dictatuur: een strijd waarvoor hij alles gaf, ook zijn leven”, zegt Navalnaja in de Amerikaanse krant

“Doorheen de pagina’s zullen de lezers de man leren kennen van wie ik zielsveel hield, een man met diepe integriteit van onverzettelijke moed. Het delen van zijn verhaal zal niet alleen zijn nagedachtenis eren, maar ook anderen inspireren om op te komen voor wat juist is en om nooit de waarden die er echt toe doen, uit het oog te verliezen.”

Volgens Knopf, dat de memoires in de Verenigde Staten zal uitgeven, drukken ze “Navalny’s totale overtuiging dat verandering niet kan worden tegengehouden en zal komen” uit. De oppositieleider heeft de memoires zelf geschreven en bepaalde delen gedicteerd, zegt de uitgeverij, die met Navalnaja samenwerkt om het manuscript te redigeren en af te werken.

“Dit was niet hoe ik me had voorgesteld dat Aleksej zijn biografie zou schrijven”, schrijft Navalnaja op X, het voormalige Twitter. “Ik dacht dat we dan al wel tachtig jaar zouden zijn. Dat hij netjes achter de computer zou zitten typen met het raam open, terwijl ik zou wachten op de kleinkinderen.”

Navalny begon met het schrijven na de vergiftiging met zenuwgas die hem in 2020 bijna het leven kostte. Hij verbleef even in Duitsland om te herstellen, voor hij terugkeerde naar Rusland, waar hij onmiddellijk in de boeien werd geslagen. Aanvankelijk vond hij zichzelf met zijn 44 jaar op dat moment te jong voor een terugblik op zijn leven, maar na zijn terugkeer naar Rusland en tijdens zijn gevangenschap werkte hij er toch aan verder.

De jaren nadien werd Navalny drie keer veroordeeld in wat het Westen beschouwde als schijnprocessen, waardoor hij in het totaal dertig jaar cel moest uitzitten. Hij werd door het Kremlin steeds meer uit het publieke oog onttrokken. In verschillende strafkolonies kwijnde hij beetje bij beetje weg. Eind 2023 verdween Navalny enkele weken van de radar. Uiteindelijk werd duidelijk dat hij was overgebracht naar het strafkamp IK3- in Charp, in de Arctische regio Jamalië. Daar overleed hij uiteindelijk op op 16 februari 47-jarige leeftijd. Er komt ook een editie in het Russisch, aldus Knopf.

Partner Content