Afluisterschandaal nog groter dan gedacht: GSM-gigant Vodafone op grote schaal afgetapt

Wordt deze Vodafone-klant in India afgeluisterd? © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Het Britse Vodafone, de tweede gsm-operator ter wereld, heeft bekendgemaakt dat meerdere landen ongehinderd door wettelijke limieten informatie over klanten aftappen van het netwerk van het bedrijf.

Een en ander staat te lezen in het nieuwe privacy-rapport dat Vodafone zopas publiceerde. Wat dat document aantoont, is dat het lang niet alleen de Amerikaanse inlichtingendienst NSA is die de privacy schendt van mensen die elektronisch communiceren.

Vodafone, geciteerd door The New York Times, meldt dat het afgelopen jaar duizenden verzoeken om informatie over gebruikers heeft gekregen uit 29 landen. Maar niet alle landen dienen netjes verzoeken in. Volgens Vodafone is er ook “een klein aantal” landen waar de inlichtingendiensten rechtstreeks informatie aftappen.

Het gaat dan van zogenaamde metadata (‘Wie belt met wie, van waar en wanneer?’) over sms’jes tot hele telefoongesprekken afluisteren. Vodafone zegt dat het in die landen “Geen enkele vorm van verzoek tot toegang tot de data krijgt, omdat de autoriteiten via hun eigen directe link permanent toegang hebben tot de communicaties van de klanten.”

Met andere woorden: er wordt op grote schaal en in het geheim afgeluisterd.

‘Plaatselijke wetgeving respecteren’

Vodafone wil niet zeggen in welke landen het er zo aan toe gaat, omdat het zijn personeel en zijn zakenbelangen daar niet in gevaar wil brengen, zegt het.

De Britse operator is het tweede grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld, na China Mobile. Het doet onder andere zaken in het grootste deel van Europa (maar niet meer in België) en in landen over de hele wereld, waaronder de VS, Australië, Brazilië, India, Congo, Zuid-Afrika en een flink stuk van het Midden-Oosten.

Ook als het netjes gevraagd wordt, plooit Vodafone doorgaans overigens. Het bedrijf zegt dat het meestal gevolg geeft aan de verzoeken van de autoriteiten in andere landen, omdat het verplicht is de plaatselijke wetgeving te respecteren. Anders kan het zijn licenties verliezen.

Erger dan gedacht

Een jaar nadat de onthullingen over het dossier van NSA-klokkenluider Edward Snowden begonnen, toont deze zaak aan dat het elektronische bespioneren van burgers wellicht nog wijder verspreid is dan bekend.

“Dit is een gezonde herinnering dat het er niet toe doet hoezeer de VS zijn wetgeving verandert, zolang er geen internationale oplossing is”, reageerde Peter Eckersley van de in San Francisco gevestigde burgerrechtengroep Electronic Frontier Foundation in de Washington Post.

Ook Viviane Reding, de Europese commissaris voor Justitie, liet zich in die zin. Volgens haar mogen overheden alleen aftappen “als er een duidelijke verdenking is en niet met een stofzuiger, maar met een pincet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content