Actiegroep wil vrouw op 20 dollarbiljet
Een actiegroep is een campagne gestart om tegen 2020 een vrouw op het briefje van 20 dollar te krijgen. In 2020 is het 100 jaar geleden dat het vrouwenstemrecht in de VS van kracht werd.
De actiegroep, women on 20s, is met een petitiecampagne gestart en hoopt tijdens vrouwenmaand maart 100.000 handtekeningen in te zamelen, die men dan naar het Witte Huis kan sturen. President Obama kan volgens de groep eigenhandig beslissen of hij het portret op het briefje, momenteel president Andrew Jackson, wil vervangen.
De actievoerders, die beweren dat vrouwen over 80 procent van de aankopen beslissen, leggen de ondertekenaars ook 15 namen van prominente vrouwen voor die volgens hen in aanmerking komen voor het biljet van 20. Over twee stemronden wil men enkele namen uit de 15 selecteren.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
De redenering is simpel. Tot dusver zijn er weliswaar enkele vrouwen die heel zeldzame munten gehaald hebben, maar op alle dollarbriefjes staan mannen. Dat de 20 dollar tot doel wordt gekozen, heeft met de verjaardag te maken, 2020, maar ook met Andrew Jackson, die bekend stond als de oprichter van de Democratische partij, als vriend van het volk, maar ook als vijand van de indianen. Onder zijn bestuur werden rond 1832 46.000 leden van first nations uit hun land verdreven om plaats te maken voor plantages en boerderijen. Sommigen noemen hem nu behalve een vriend van de gewone mens ook een moordenaar en zelfs de organisator van een genocide.
Bovendien, zo argumenteert Susan Ades Stone, directeur van women on 20s in een gesprek met The Washington Post: “Hij haatte papieren geld – verkoos goud en zilver. De kerel keert zich in zijn graf om als hij zou weten dat geldautomaten dagelijks briefjes met zijn gezicht uitspuwen”.
Hij staat al sinds 1928 tegen zijn zin op zo’n briefje, het is wel geweest, vindt Stone.
De vijftien namen waartussen geïnteresseerden kunnen kiezen zijn: Alice Paul, actievoerder en hongerstaker op weg naar het stemrecht; Betty Friedan, feministisch auteur; Shirley Chisholm, de eerste zwarte vrouw in het nationale parlement; Sojourner Truth, een weggelopen slaaf, die een rechtszaak aanspande om haar kind terug te krijgen; Rachel Carson, vroege milieuactivist, die DDT hielp verbieden; Rosa Parks, de zwarte vrouw die weigerde achterin de bus te gaan zitten, op de voor zwarten voorziene plaatsen; Barbara Jordan, de eerste zwarte vrouw uit het zuiden van de VS die in het parlement verkozen werd; Margaret Sanger, pionier van geboortebeperking, daarvoor gearresteerd; Patsy Mink, de eerste gekleurde vrouw in het parlement, en de eerste Aziatisch-Amerikaanse; Clara Barton, oprichter van het Amerikaanse Rode Kruis; Harriet Tubman, gevluchte slaaf, hielp 300 slaven vluchten; Frances Perkins, viervoudig minister van Arbeid en de eerste vrouwelijke minister; Susan B. Anthony, drijvende kracht achter de campagne voor het vrouwenstemrecht; Eleanor Roosevelt, vrouw van president Roosevelt, en medeauteur van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens; Elizabeth Cady Stanton, oermoeder van het Amerikaans feminisme, herwerkte de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring tot: “We houden deze waarheid voor vanzelfsprekend, dat alle mannen en vrouwen als gelijkwaardig geschapen zijn”.
8.000 stemmen
Na drie dagen had de campagne 8.000 stemmen binnen. Het is natuurlijk de bedoeling de 100.000 te halen, maar het is nog belangrijker die vrouwen te laten kennen, aldus Susan Ades Stone, die zich er en passant over verwonderd dat de actie weinig weerstand opwekt. Mensen schijnen het ermee eens te zijn dat het tijd wordt voor een vrouw. We dachten nog aan de hashtag #SorryAndrew, aldus Stone. De enige figuur die grotere weerstand opwekt is Margaret Sanger, omdat abortus nu eenmaal controversieel is in de VS.
“Deze campagne kan frivool lijken”, aldus nog Stone, “Maar symbolen doen ertoe in onze cultuur, en in het bijzonder de figuren die we op onze briefjes zetten. Het wordt tijd dat meisjes af en toe een vrouw op hun geld zien”.
De president zei vorige zomer al dat hij was aangeschreven door een meisje dat een vrouw op een geldbriefje wilde. Ze had er haar kandidatenlijst aan toegevoegd. “Ik vond dat nogal een goed idee”, aldus de president toen.
En
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier