Aanslag Ankara: Turkse regering ziet PKK als dader

Ambulances rijden richting Turkish Aerospace Industries in Kahramankazan, nabij Ankara. © Getty Images

De Koerdische Arbeiderspartij PKK zit ‘heel waarschijnlijk’ achter de aanval op de Tusas-fabriek nabij Ankara. Dat heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya gezegd. Hij maakte ook bekend dat de balans woensdagavond is opgelopen tot vijf doden en 22 gewonden. Ook minister van Defensie Yasar Guler wees naar de PKK.

Volgens Yerlikaya droeg de aanval de kenmerken van de in Turkije als terreurorganisatie bestempelde PKK. ‘Zoals ze het altijd doen, probeerden ze de vrede in ons land te verstoren door een verachtelijke en oneervolle aanval uit te voeren’, voegde Guler daaraan toe.

De daders viseerden bij de aanslag het hoofdkantoor van Turkish Aerospace Industries (Tusas), een bedrijf in handen van de Turkse staat en een belangrijke producent van gevechtsvliegtuigen en drones. Het bedrijf ontwikkelde onder meer mee de prototypes voor het Turkse Kaan-gevechtsvliegtuig.

Eerder op de dag maakte Yerlikaya al bekend dat twee verdachten, een man en een vrouw, ‘geneutraliseerd’ zijn. Of er ook andere daders betrokken waren, is nog onduidelijk. De aanslag doet zich voor net nu er in Turkije opnieuw gedebatteerd wordt over het hervatten van de vredesgesprekken met de PKK.

De vijf personen die omgekomen zijn bij de aanslag op het hoofdkantoor van het defensiebedrjif Tusas, nabij de Turkse hoofdstad Ankara, zijn een taxichauffeur en vier medewerkers van de fabriek. Dat heeft de Turkse vicepresident Cevdet Yilmaz woensdagavond gezegd aan journalisten in Ankara.

Partner Content