Aanpak klimaatverandering moet prioriteit worden, vindt net helft van Belgen
Net iets meer dan de helft van de Belgen, 51 procent, vindt dat maatregelen in de strijd tegen de klimaatverandering prioriteit moeten krijgen. Dat blijkt maandag uit de jaarlijkse klimaatenquête in opdracht van de Europese Investeringsbank. Die maatregelen betekenen dat ze ook hun eigen levensstijl zullen moeten aanpassen, beseffen twee op de drie Belgen.
Net als vele andere landen kreeg ook België de voorbije jaren te maken met extreme weersomstandigheden: onweer, zware stormen en hoog oplopende temperaturen. De overgrote meerderheid van de Belgische respondenten, 94 procent, noemt klimaatadaptie belangrijk voor ons land. En 51 procent van de bevraagden noemt zulke adaptatie dus een prioriteit.
Nu investeren in aanpassingen zal in de toekomst hogere kosten voorkomen, denkt 81 procent van de ondervraagde Belgen. Voor 85 procent kunnen zulke investeringen jobs creëeren en de lokale economie stimuleren. Europa is, volgens een rapport van het Europees Milieuagentschap, momenteel het snelst opwarmende continent. Verwacht wordt dat extreme weersomstandigheden nog verder zullen toenemen.
Persoonlijke ervaring versterkt het gevoel dat onmiddellijke actie nodig is, blijkt uit de studie. Bijna drie op de vier zegt dat ze de voorbije vijf jaar zeker één keer te maken kregen met extreem weer. Over heel Europa beaamt 80 procent die stelling. Bij de vraag of ze ook zeker één rechtstreeks persoonlijk gevolg ondervonden, antwoordt 60 procent van de Belgen bevestigend. Het Europees gemiddelde ligt daar lager, op 52 procent.
Als gevraagd wordt naar welke maatregelen nodig zijn, antwoordt 45 procent dat de infrastructuur beter moet, 37 procent vindt dat er werk moet worden gemaakt van afkoeling in de steden en 35 procent zegt dat beplanting die beter bestand is tegen de klimaatverandering moet geplaatst worden.
En wie moet dat allemaal betalen? Iets meer dan een derde wijst naar bedrijven en sectoren die het meest aan de klimaatverandering bijdragen, een kwart vindt dat iedereen een even grote duit in het zakje moet doen en 19 procent vindt dat enkel de rijksten moeten betalen.
De bevraging werd eind augustus uitgevoerd bij 24.000 mensen in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Net iets meer dan 1.000 van hen komen uit België.