43 landen vragen onafhankelijk internationaal onderzoek naar dood van Navalny
In totaal 43 landen, waaronder de Verenigde Staten, de lidstaten van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, vragen een internationaal onderzoek naar de dood van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny.
‘Wij zijn verontwaardigd over de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, waarvoor de uiteindelijke verantwoordelijkheid bij (de Russische) president (Vladimir) Poetin en de Russische autoriteiten ligt’, verklaarde EU-ambassadeur Lotte Knudsen namens de 43 landen aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Staten in Genève.
Rusland moet toestemming geven voor een onafhankelijk en transparant internationaal onderzoek naar de omstandigheden van de plotse dood, zeggen de 43 landen in een persbericht. Ze stellen dat de dood ‘een nieuw teken is van de toenemende en systematische onderdrukking in Rusland’.
(Lees verder onder de preview)
Meer in het algemeen roepen de landen Rusland op om politieke gevangenen, journalisten, mensenrechtenactivisten en tegenstanders van de oorlog in Oekraïne vrij te laten. ‘We roepen de Russische Federatie op om een einde te maken aan dit klimaat van straffeloosheid en een veilige omgeving te creëren voor politieke oppositie en kritische stemmen’, schrijven ze.
Navalny was een van de bekendste politieke tegenstanders van de Russische president Vladimir Poetin. Hij zat een celstraf van negentien jaar uit wegens ‘extremisme’ in een strafkamp, waar hij volgens de gevangenisautoriteiten op vrijdag 16 februari overleed. Volgens Navalny’s team spreekt de akte van overlijden van een natuurlijke doodsoorzaak. Zowel het team als mensenrechtenactivisten menen echter dat Navalny is vermoord.