300 asielzoekers gevlucht uit kamp in Hongarije

© Reuters

De situatie in Hongarije is momenteel gespannen. Een groeiend aantal asielzoekers wil er ontsnappen aan de ordediensten om hun kansen om asiel te krijgen in Duitsland niet te hypothekeren.

Zo’n 300 asielzoekers zijn een Hongaars kamp voor eerste opvang ontvlucht vlakbij de Servische grens in Röszke. “Volgens schattingen zijn een driehonderdtal migranten, in twee golven, over de afsluiting van het verzamelcentrum in Röszke geraakt rond 11.30 uur plaatselijke tijd. Ze vluchtten daarop naar de autoweg M5”, zei de politie in een mededeling. Die voegde er aan toe dat er maatregelen zijn genomen om hen op te pakken.

In het kamp van Röszke bevinden zich zowat 1.500 asielzoekers die tegengehouden werden toen ze de Servisch-Hongaarse grens, een van de grote toegangswegen naar centraal Europa, wilden oversteken. Ze zouden nadien worden overgebracht naar andere structuren.

Daarnaast zijn vrijdag meer dan duizend gefrustreerde migranten uit het Midden-Oosten gestart aan een voettocht vanuit de Hongaarse hoofdstad Boedapest naar de Oostenrijkse grens, 160 kilometer ten westen van daar. De groep splitste zich af van een andere groep van zowat drieduizend mensen die sinds dinsdag gestrand zijn aan het Keleti station in de Hongaarse hoofdstad. Ze wachtten er op vervoer richting Oostenrijk en verder naar het westen. Bij de wandelaars zijn kinderen en mensen in een rolstoel. Ze konden een van de belangrijkste bruggen over de Donau oversteken zonder dat ze tegengehouden werden door de politie.

Hongaarse buitenlandminister bijt van zich af

Donderdag verdedigde de Hongaarse eerste minister Viktor Orbán zijn beleid al in felle bewoordingen, vrijdag beet ook zijn buitenlandminister Péter Szijjártó van zich af. “We hebben het de Europese Commissie en Duitsland nog gevraagd, en zij zeiden heel duidelijk dat Hongarije alle Europese regels moet toepassen, ook de Schengenregels”, zei Szijjártó in Luxemburg, waar hij tot zaterdagmiddag overleg pleegt met zijn EU-collega’s. “We moeten dus onze grens verdedigen. Dat hebben we gedaan en dat gaan we ook blijven doen.”

Met meer dan 163.000 “illegale migranten” die het land zijn binnengekomen, is de situatie in Hongarije dramatisch, schetste Szijarto. De schuld voor de chaos schuift hij in de schoenen van de vluchtelingen. “Zij zijn het die niet met de Hongaarse autoriteiten willen samenwerken om de Dublin-regels toe te passen.” Volgens Szijjártó kunnen vluchtelingen Hongarije gerust op een geordende wijze binnenkomen, “zo lang ze maar de officiële doorgangspunten gebruiken, en dat tijdens de openingsuren”. Op die manier komen ze in transitzones terecht waar hun asielaanvraag binnen de paar dagen wordt verwerkt, stelde hij.

Verder reizen naar het Westen

Hongarije heeft alleen al dit jaar meer dan 144.000 asielaanvragen geregistreerd. In 2004, toen het land toetrad tot de Europese Unie, waren dat er minder dan honderd. Velen van hen willen zich in het land niet laten registreren omdat ze hopen verder te reizen naar het Westen.

Een reden voor de sterke stijging is dat de vluchtelingen uit de crisisgebieden de Balkanroute verkiezen boven de gevaarlijke weg over de Middellandse Zee naar Europa. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Berlijn wijst erop dat Hongarije, vergeleken met het eigen bevolkingsaantal, in Europa het sterkst getroffen is door de toestroom van migranten. Op hun weg door de Balkan is Hongarije een belangrijk tussenstation omdat het land sinds 2007 deel uitmaakt van de grenscontroles vrije Schengenzone. Tot drie maanden geleden waren de migranten ook grotendeels vrij om naar het Westen te reizen, omdat de autoriteiten van Hongarije hen nauwelijks controleerden.

(Belga/TE)

Partner Content