‘200 miljoen vrouwen zijn genitaal verminkt – 3,6 miljoen nieuwe gevallen per jaar’
Minstens 200 miljoen meisjes en vrouwen in 30 landen hebben een vorm van vrouwenbesnijdenis ondergaan. Dat blijkt uit een rapport van Unicef, dat voorgesteld wordt aan de vooravond van de internationale Zero Tolerance Day, waarmee de Verenigde Naties aandacht vragen voor genitale verminking van vrouwen.
Volgens Plan International (PI) zijn elk jaar 3,6 miljoen meisjes slachtoffer van genitale verminking.
De meeste meisjes die besneden zijn, leven in Afrika, aldus PI, maar het fenomeen komt ook voor in België. In dit land lopen meer dan 4.000 meisjes het risico om besneden te worden.
Maar het gros van de slachtoffers, maar liefst 80 procent, leeft in Afrika, vooral in West-Afrika, Oost-Afrika en Egypte. In onder meer Burkina Faso, Egypte, Guinee, Mali, Soedan en Somalië zijn drie op de vier vrouwen besneden. Plan International baseert zich op cijfers uit 2014 van UNFPA.
‘Onvruchtbaar’
Families laten hun dochters doorgaans besnijden tussen de leeftijd van nul en vijftien jaar. “Ze worden gedreven door diep verankerde socio-culturele tradities, waartegen de wetgeving niet is opgewassen”, zegt Madina Bocoum, coördinatrice van de projecten van Plan International tegen vrouwenbesnijdenis in Mali. “Veel mannen én vrouwen geloven dat een vrouw die niet is besneden onvruchtbaar wordt en dat de clitoris haar toekomstige man onvruchtbaar maakt.”
Genitale verminking stoppen is volgens PI een werk van lange adem, waarin vanuit internationale hoek meer moet worden geïnvesteerd. “Niet alleen voor miljoenen meisjes in Afrika, maar ook voor meisjes die naar Europa zijn gevlucht of hier zelfs zijn opgegroeid.” Migranten brengen vaak de traditie vanuit hun herkomstlanden mee. “Velen beseffen niet dat ondertussen steeds meer jonge mensen in Afrika zich tegen de praktijk kanten. Zolang genitale verminking niet stopt in Afrika, zal besnijdenis ook bij jullie voor duizenden meisjes een bedreiging blijven”, benadrukt Bocoum.
70 miljoen hoger
Ook Unicef zegt dat genitale verminking bij vrouwen en meisjes een wereldwijd mensenrechtenprobleem is. Unicef heeft zijn schatting met 70 miljoen opgetrokken tegenover 2014. Dat is het gevolg van de bevolkingsgroei in sommige landen maar ook door een betere data-verzameling.
Vrouwenbesnijdenis neemt wel langzaam af, blijkt uit trends over de afgelopen 30 jaar. Onder meisjes van 15 tot 19 jaar in Liberia neemt de praktijk met 41 procentpunten af, in Burkina Faso met 31, in Kenia met 30 en in Egypte met 27 procentpunten. Sinds 2008 hebben meer dan 15.000 gemeenschappen en sub-districten in 20 landen verklaard dat ze ophouden met vrouwenbesnijdenis.
De laatste cijfers laten ook zien dat de praktijk op grote schaal wordt afgekeurd. De meerderheid van de mensen die in landen wonen waar vrouwenbesnijdenis voorkomt, geven aan dat de praktijk moet stoppen. Dit vindt ook bijna twee derde van de jongens en mannen.
(Belga/RR)
Vrouwendag
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier