126 lichamen geborgen na scheepsramp op Kivumeer, nog honderden vermisten

Reuters vermeldt geen naam bij de geportretteerde vrouw, alleen dat ze aan de aanmeerplaats het nieuws kreeg dat een familielid is overleden. © Reuters

Na een scheepsramp donderdagvoormiddag op het Kivumeer in Congo zijn al 126 lichamen geborgen. Dat zeggen haven- en veiligheidsbronnen.

Het schip vervoerde naast passagiers ook goederen. Eerst was sprake van 450 mensen aan boord maar een lokale functionaris zegt tegen het Duitse persagentschap DPA dat er 700 passagiers waren.

Tot nu toe zijn 45 mensen gered en 126 lichamen geborgen. De lokale functionaris vreest echter dat er nog eens 500 mensen omgekomen zijn. Het schip, dat waarschijnlijk overvol zat, kwam uit Minova, een dorp in buurprovincie Zuid-Kivu. Het kapseisde in de voormiddag op enkele honderden meters van waar ze zou aanmeren in Goma, blijkt uit de eerste informatie.

Steeds meer mensen proberen over het water naar Goma te reizen via het noordelijke deel van het Kivumeer. Ze vermijden zo de gevechten tussen de regeringstroepen en rebellenbeweging M23 op land. Maar scheepsrampen komen regelmatig voor in Congo. De dodentol is daarbij vaak hoog. Steeds weer ontbreekt het ook aan passagierslijsten, wat de reddingsoperaties bemoeilijkt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content