Gert Vlasselaer
‘Water staat maatschappelijk werkers van het OCMW nu al aan de lippen: Arizona dreigt ze volledig onder te duwen’
Op verschillende plaatsen wordt vandaag actie gevoerd aan de OCMW’s. De vakbond ACOD Lokale & Regionale Besturen veest dat de dienstverlening in het gedrang komt nu de federale regering beslist heeft om de werkoosheid te beperken in de tijd.
De regering van Premier De Wever wil de werkloosheidsuitkering beperken in de tijd tot twee jaar. 124.000 langdurig werklozen zullen worden uitgesloten van de sociale zekerheid. Zal dit de werkzaamheidsgraad omhoog krikken? Veel arbeidsmarktexperten menen van niet. Mensen kunnen niet uit het dal kruipen als ze nog meer in de dieperik worden geduwd.
Velen onder hen zullen aankloppen bij het OCMW om een aanvraag te doen voor een leefloon. Mensen opnieuw helpen groeien en bloeien is de drijfveer van alle medewerkers van het OCMW. Maar precies deze kerntaak van het OCMW zet de Arizona-regering nu op de helling. Zowel de langdurig werklozen, de maatschappelijk werkers, de onthaalmedewerkers én de burgers van onze gemeenten delen in de klappen.
Bijna 1 op 2 langdurig werklozen heeft geen middelbaar diploma. Ondanks hun inspanningen botsen velen onder hen op structurele problemen, zoals een tekort aan kwaliteitsvolle jobs voor kortgeschoolden. Die problematiek wordt niet opgelost door mensen uit te sluiten van de sociale zekerheid. Het is ook onrealistisch te verwachten dat het OCMW hun “activering” tot een goed einde zal brengen wanneer gespecialiseerde instanties zoals de VDAB hier vandaag al zo hard mee worstelen. 1 op 2 van de langdurig werklozen leeft vandaag in armoede.
Door Arizona worden ze verder in de miserie geduwd. Het leefloon is laag. Het bedraagt per maand 858,97 euro voor samenwonenden, 1.288,45 euro voor alleenstaanden en 1.741,29 euro voor een samenwonende met gezinslast. Iemand met een leefloon bouwt bovendien ook geen pensioenrechten op.
Verhoogde werkdruk op maatschappelijk werkers
De maatschappelijk werkers van het OCMW zitten nu reeds op het tandvlees. Er zijn permanente personeelstekorten. In twintig jaar tijd verdubbelde het aantal leefloners van 80.000 naar meer dan 160.000. Door de Arizona-regering zal de instroom met 50 à 60 % vergroten. Er moeten hierdoor naar schatting 500 maatschappelijk werkers extra aangeworven worden, terwijl er nu al 695 vacatures zijn.
Maatschappelijk werkers willen mensen met een leefloon begeleiden en ondersteuning bieden. De dossierlast en de druk op de maatschappelijk werkers zal verder toenemen, waardoor finaal de kwalitatieve dienstverlening in het gedrang komt.
Wij willen betere werkomstandigheden voor het personeel van de OCMW ’s. Ook de cliënten zouden daar wel bij varen. De beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd is voor beide partijen nefast. Maatschappelijk werkers willen mensen in moeilijkheden helpen zodat zij hun leven terug op de rails kunnen krijgen. Door de extra instroom dreigt hun werk echter gereduceerd te worden tot de beslissing of iemand al dan niet in aanmerking komt voor het leefloon.
De tijd voor een persoonlijke begeleiding van de cliënt zal wegsmelten als sneeuw voor de zon. Controle wint het van een menselijke aanpak.
Meer controle, minder begeleiding
Vandaag gaan maatschappelijk werkers al gebukt onder een torenhoge administratieve werklast. Onder invloed van New Public Management-denkbeelden is er een toenemende verwachting rond meetbaarheid en resultaten. In een ideologisch klimaat waarin armoede en maatschappelijke kwetsbaarheid herleid wordt tot een “individuele verantwoordelijkheid” neemt de druk toe om te verantwoorden dan maatschappelijk werk wel “nuttig” is en voldoende “opbrengt”.
Een zekere administratie en registratie is natuurlijk onvermijdelijk, maar het gaat de verkeerde richting uit wanneer dit meer en meer ervaren wordt als een doel op zich dan als een middel. Als de focus volledig ligt op controle in functie van al dan niet toekennen van een leefloon, dan valt het element van begeleiding volledig weg. Veel maatschappelijk werkers hebben het gevoel dat ze louter nog beslissen of iemand geld krijgt of niet.
De administratieve werklast en de focus op meetbare doelstellingen zal verder toenemen als gevolg van een nieuw systeem dat de Arizona-regering op oog heeft voor de financiering van de OCMW’s. Het is klaar en duidelijk dat het sociaal beleid voor de regering in de eerste plaats een instrument is om mensen te leiden naar de arbeidsmarkt.
De Arizona-regering wil ook de OCMW’s herleiden tot een instrument om de werkzaamheidsgraad verder omhoog te krikken. Daartoe wordt voorzien in een bonus-malussysteem, waarmee OCMW’s via “outputgerichte financiële prikkels” gestimuleerd worden om in te zetten op een aanklampende activering.
De OCMW’s die goed scoren op een aantal, nog uit te werken parameters zullen beloond worden. OCMW’s die het minder “goed” doen, zullen boetes krijgen waarbij ook de toelage die ze krijgen van de federale overheid herbekeken kan worden. Ook dit zal meer registratie en administratie met zich meebrengen voor de medewerkers van het OCMW.
Frustratie leidt tot agressie
Als de focus volledig ligt op controle in functie van al dan niet toekennen van een leefloon, dan valt het element van begeleiding volledig weg. Veel maatschappelijk werkers hebben het gevoel dat ze louter nog beslissen of iemand geld krijgt of niet. De torenhoge werkdruk gecombineerd met de controlerende rol zorgt voor frustratie en stress. Maatschappelijk werkers zijn hulpverleners en sociaal bewogen mensen. Het zijn bruggenbouwers die mensen terug vooruit willen helpen.
De gewijzigde visie in het beleid geeft hen echter een andere rol, gestoeld op controle en dwang. Maatschappelijk werk is altijd een weerspiegeling van de heersende normen en waarden. Wordt de kwetsbare medemens gezien als een “profiteur”, dan zal de maatschappelijk werker bovenal een “controleur” zijn.
Als de activeringsdruk op de maatschappelijk werkers toeneemt, dan wordt dit bovendien gevoeld door iedereen in de organisatie. Een hogere werkdruk dreigt onvermijdelijk ook een langere wachttijd bij de cliënten met zich mee te brengen. De frustratie bij de cliënt zal toenemen.
Bovendien is er een tekort aan kinderopvang, aan sociale woningen, aan daklozenopvang, aan psychische hulp. Ook hierop worden de individuele hulpvragers afgerekend. Vooral de onthaalmedewerkers en andere eerstelijnsfuncties binnen het OCMW delen vandaag al letterlijk in de klappen.
Alleen al in Antwerpen waren er het voorbije jaar meer dan 700 agressiemeldingen. We vrezen dat zulke cijfers alleen maar in stijgende lijn zullen gaan, wanneer de armoede en de sociale ongelijkheid ten gevolge van het hardvochtige Arizona-beleid zullen toenemen.
Dienstverlening in het gedrang
De uitbetaling van het leefloon is een wettelijke verplichting van het OCMW. Veel steden en gemeenten zetten met hun OCMW’s echter in op een veel uitgebreider sociaal beleid. Ook zonder leefloon kan je bij het OCMW terecht voor allerlei vormen van hulp of begeleiding. Maar zullen de OCMW’s daar nog de tijd en de middelen voor vinden? De hogere instroom van het aantal leefloners zal een dure zaak zijn voor de lokale besturen.
De Arizona-regering voorziet compensaties, maar die zijn afhankelijk de resultaten inzake de uitstroom van leefloongerechtigden naar duurzame tewerkstelling. Lokale besturen met weinig tewerkstellingsmogelijkheden in hun lokale economie zullen daarvan dus financieel de dupe zijn. Zeker ook in combinatie met het bonus-malussysteem dat we hierboven reeds aanhaalden.
Wat gaan die getroffen besturen doen? Veel kans dat zij hun sociale dienstverlening van het OCMW tot het wettelijk minimum zullen beperken.
Talloze OCMW’s en welzijnsverenigingen zetten sterk in op ouderenzorg, thuiszorg, kinderopvang, gehandicaptenzorg en jeugdhulp. Ook dit dreigt onder druk te komen staan. Samen met de Vlaamse regering zal Arizona ook een interne concurrentie binnen lokale besturen organiseren tussen enerzijds het sociaal beleid en anderzijds de andere bevoegdheden. Zo wil de Vlaamse regering het mogelijk maken dat het OCMW kan fuseren met de gemeente op het niveau van de rechtspersoonlijkheid.
De federale regering wil in dit verband de “deelstaten” de mogelijkheden geven om de wetgeving aan te passen zodat een volledige integratie van OCMW en gemeente kan gerealiseerd worden. Daardoor dreigt het ruime sociaal beleid van het OCMW verdrongen te worden door de andere beleidsdomeinen van het lokale bestuur. Het is onze vrees dat lokale beleidsmakers uit electorale overwegingen liever zullen inzetten op prestigieuze projecten dan pakweg een nieuw woonzorgcentrum.
Arizona wil het OCMW verengen tot een activeringsinstantie. Ze zet de OCMW’s op droog zaad en bedreigt de brede, maatschappelijk dienstverlening. Iedereen moet een leven kunnen leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid. Dát is de kernopdracht van het OCMW en de welzijnsverenigingen die eraan verbonden zijn.
Dagelijks geven duizenden maatschappelijk werkers, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, kindbegeleiders, zorgkundigen en verzorgenden, jeugdwerkers en zoveel andere medewerkers van zichzelf voor een zorgzame en warme samenleving. De publieke zorg- en welzijnssector zet in op een dienstverlening die betaalbaar, beschikbaar, toegankelijk én kwaliteitsvol is. Maatschappelijk welzijn is haar kernopdracht. Laten we dat vooral zo behouden.
Gert Vlasselaer is federaal secretaris en Dries Goedertier is stafmedewerker van ACOD Lokale & Regionale Besturen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier