Philippe Rogge

Waarom wij zot zijn van vrouwen

Philippe Rogge Philippe Rogge is CEO van Microsoft België. Hij schrijft op geregelde tijdstippen opiniebijdragen voor Knack.be

Verschillende studies tonen aan dat een hoger aantal vrouwen in directiecomités voor meer integriteit zorgt. Ook in de politiek zien we steeds meer vrouwen in leidinggevende functies.

De week begon minder goed. Het Katholieke Secundair Onderwijs schrapt het vak informatica in het technisch en beroepsonderwijs. Wellicht is schrappen wat kort door de bocht. Officieel luidt het dat “men het vak niet langer adviseert”, zo hoorde ik Chris Smits maandag vertellen in De Ochtend. “De scholen hebben nog altijd zelf de keuze.” Toch vind ik dit jammer en hoop ik dat de scholen het vak informatica zullen behouden. De informaticasector heeft immers meer dan ooit nood aan goed opgeleide vrouwen en mannen. Vrouwen en mannen, niet andersom. In onze sector is er immers nog altijd meer nood aan vrouwen. Althans, daar geloven wij heel sterk in. Waarom?

Niet omdat het tegenwoordig goed is voor je imago om zoiets te beweren. Niet om absoluut vooropgestelde quota te halen. We scoren met 26% vrouwen in dienst meer dan het gemiddelde van 23% in de ICT-branche en daar ben ik best tevreden mee. Maar het is nog altijd te weinig en bovendien zijn die cijfers op zich niet van belang. Wat telt, is wat ze teweegbrengen. Je moet diversiteit aantrekken om naar een inclusieve bedrijfscultuur te streven. Dat moet het einddoel zijn: zoveel mogelijk standpunten, opinies en invalshoeken meenemen in je beleid.

Een studie door McKinsey wijst uit dat een minderheid pas op het beleid begint te wegen zodra haar aandeel 30% bedraagt. Hoe pak je zoiets aan? Door bij vacatures pas iemand in dienst te nemen als je een longlist van diverse kandidaten hebt. Het duurt dan soms langer, maar dat mag. Trap zeker niet in de valkuil van positieve discriminatie: een situatie waarbij er geen mannen meer worden aangeworven, is geen goed idee. Bouw een garantie in het systeem die vermijdt dat je alleen vrouwen zou aanwerven omdat ze vrouw zijn. Doe dat zeker, anders val je mogelijks door de mand. Kies gewoon de beste kandidaat, of dat nu een man of vrouw is. Zo kom je tot een multidisciplinair team, dat de beste creativiteit en productiviteit oplevert.

Dat het werkt, bewijzen tal van voorbeelden. Yahoo heeft Marissa Mayer als CEO. Sheryl Sandberg speelde tot nu toe een fundamentele rol als COO bij Facebook en is sinds juni vorig jaar als enige vrouw lid van de raad van bestuur. Verschillende studies tonen aan dat een hoger aantal vrouwen in directiecomités voor meer integriteit zorgt. Ook in de politiek zien we steeds meer vrouwen in leidinggevende functies. Dilma Rouseff is de eerste vrouwelijke president in Brazilië. Ze volgt op Michelle Bachelet in Chili, Cristina Kirchner in Argentië en Angela Merkel in Duitsland. In India was vorig jaar een op de drie van de politieke zitjes bestemd voor vrouwen. Dat hoeft niet te verwonderen, want volgens onderzoek door Jack Zenger en Joseph Folkman scoren vrouwen beter in leiderschapscapaciteiten dan mannen.

Dus ik heb ze er graag bij. Waar de ICT-sector echter vooral mee kampt, is dat vrouwen (en mannen) er al te vaak van uitgaan dat wij alleen techneuten aanwerven. In onze divisie Services, bijvoorbeeld, zijn er inderdaad veel technici actief en helaas werken daar slechts 13% vrouwen. Daarvoor bestaat een ogenschijnlijk flauwe uitvlucht, maar je kunt er niet om heen: er is gewoon te weinig instroom. Vrouwen zijn ondervertegenwoordigd in technische richtingen. De ICT-sector doet er alles aan om meisjes ertoe aan te zetten voor een informaticaopleiding te kiezen. Maar het onderwijs wil het vak informatica naar de achtergrond verwijzen. Dat is jammer. Programmeren wordt namelijk een cruciale vaardigheid, de belangrijkste taal ter wereld. Daarom leert Bram Faems, leraar in Sint-Niklaas, kinderen uit het lager onderwijs spelenderwijs programmeren met KODU labs. Ik was erbij en stond er versteld hoe snel zij ermee leren werken. Toekomstige collega’s? Laten we het hopen.

De informaticasector is immers een erg boeiende omgeving met enorme opportuniteiten. Weinig sectoren veranderen zo snel. Wat je gisteren kende, is vandaag misschien overbodig, dus het vraagt een ongelooflijk aanpassingsvermogen. Verandering is de orde van de dag, er lopen voortdurend veranderingsprojecten. Ik heb het dan niet alleen over de infrastructuur die verandert, maar over het heruitvinden van bestaande businessmodellen. E-mail kwam in de plaats van de brief, Skype zal de telefonie vervangen. Die voortdurende verandering is wat vele jongeren zoeken: deze generatie is geïnteresseerd in ervaring opdoen, zoekt veel variatie en wil geen 35 jaar dezelfde functie uitoefenen. Wie voor ICT kiest, komt in een sector in transformatie met veel potentieel. Vrouwen die denken dat er alleen saaie techneuten in flip-flops en Hawaii-hemd werken, nodig ik uit om eens te komen kijken.

Philippe Rogge

Partner Content