Egbert Lachaert (Open VLD)
‘Waarom oudere werknemers dumpen wel degelijk asociaal is’
Kamerlid Egbert Lachaert (Open VLD) vindt het een fout maatschappelijk signaal dat bedrijven als ING en Engie oudere werknemers betaald thuis zetten tot hun pensioen. ‘Kan Unia niet onderzoeken of hier sprake is van discriminatie?’
ING en ENGIE kwamen deze week met een bijzonder sociaal plan op de proppen. Beide ondernemingen sloten blijkbaar een sociaal plan waarbij respectievelijk 53- en 55 jarigen een ontslagpakket wordt aangeboden waarbij ze een gegarandeerd inkomen, noem het een Win for Life, ontvangen tot de leeftijd van vervroegd pensioen. Een fout maatschappelijk signaal, stigmatiserend voor ouderen en mogelijks discriminerend.
‘Waarom oudere werknemers dumpen wel degelijk asociaal is’
Hoe zou jij het als 49-jarige aanvoelen, werkend bij Engie of ING, dat een collega die enkele jaren ouder is de ‘Win for Life’ heeft gewonnen? Die collega die amper 53 of 55 jaar oud is verdient nu – als hij wil – de rest van zijn beroepsloopbaan een aanzienlijk deel van zijn loon zonder te werken. De iets jongere collega heeft die optie niet en moet verder werken tot zijn pensioen, of indien hij ontslagen wordt, heeft hij of zij enkel recht op een gewone opzeggingsvergoeding. Dat zal toch maar wrang aanvoelen.
In een opiniestuk in De Tijd vandaag zegt Philippe Diepvents, directeur studiedienst van het ABVV, dat geen speld tussen de regeling te krijgen valt. Uiteindelijk gaat het om een overeenkomst tussen werkgever en werknemer (of vakbonden) en dit op eigen kosten van het bedrijf. Dat laatste is waar, maar dat maakt – in tegenstelling tot wat hij meent – de regeling nog niet maatschappelijk wenselijk, noch juridisch sluitend.
Vooreerst versterken de ondernemingen en vakbonden die dit akkoord sloten, het beeld dat een 53-jarige of een 55-jarige afgeschreven is. Blijkbaar is iedereen vanaf die leeftijd niet langer in staat nog te werken, want je moet die groep vooral een zak geld geven om stilletjes thuis te zitten. Dit terwijl in vele andere landen ouderen veel langer actief blijven op de arbeidsmarkt. In België ligt werkzaamheidsgraad voor de leeftijd 50 tot 64-jarigen op 56,6%.
‘Laten we oudere werknemers alstublieft niet wegzetten als oud en versleten.’
Ter vergelijking: het Europees gemiddelde bedraagt 63,4%, in Nederland is 69,6% van deze leeftijdscategorie aan het werk, en in Duitsland is dat zelfs 74,8%. Voor vele oudere werknemers is dit een keiharde belediging. Niet iedereen wil als 55-jarige weggezet worden als vooral uitkijkend naar het pensioen. Maatschappelijk geeft deze regeling een fout signaal. Oudere werknemers beschikken over andere vaardigheden dan jongeren en willen soms in een ander ritme werken, maar laten we ze alstublieft niet wegzetten als oud en versleten. Dat komt het imago van oudere werknemers en werkzoekenden absoluut niet ten goede.
Gevaarlijk is bovendien dat de regelingen die ING en ENGIE sloten nu een soort maatstaf worden om overal als vakorganisatie in een sociaal plan dergelijke regelingen overeen te komen, waarbij men er opnieuw op mikt eerst de ouderen te lozen uit de werknemerspopulatie en hen vooral niet te stimuleren nog actief te blijven. Dat zal dan maatschappelijk ook nog eens de verwachting versterken dat ouderen vooral passief moeten zijn.
Last but not least is de regeling helemaal niet zo juridisch veilig als de verdedigers ervan laat uitschijnen. Er moet toch wat verder onderzocht worden of er hier geen sprake is van leeftijdsdiscriminatie. Een dergelijk ongezien ontslagpakket aanbieden aan een groep ouder dan 53 of 55 jaar kan mogelijks als een leeftijdsdiscriminatie worden aanzien. Hoe verantwoord je immers het enorme onderscheid in behandeling tussen werknemers jonger en ouder dan 53/55 jaar? Staatssecretaris Zuhal Demir vindt dat Unia zich met meer moet bezighouden dan discriminatie op basis van ras. Ik zal haar dan ook eens een vraag stellen in het parlement of Unia hier eens geen werk moet van maken. Benieuwd naar het resultaat.
Egbert Lachaert is volksvertegenwoordiger voor Open Vld in de Kamer.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier