Waarom de tv-serie ‘1985’ zo duister is: alle afleveringen
De VRT-fictieserie 1985 toonde een grimmig beeld van de jaren tachtig: een hard, gevaarlijk en op de koop toe erg lang decennium. Net zoals de Britse historicus Eric Hobsbawm de twintigste eeuw definieerde als ‘the short twentieth century’, kende België tussen 1972 en 1998 zijn ‘lange jaren tachtig’. Het was een gruwelijk uitgesponnen decennium van geld, geweld en gevaar.
Deel 1: Paul Vanden Boeynants, de fatale figuur
Was oud-premier Paul Vanden Boeynants inderdaad een machtig en zelfs monsterlijk personage uit een tijd zonder normen of moraal? Walter Pauli reconstrueert.
Deel 2: Een staatsgreep zonder leider
1973 was niet alleen het jaar van de oliecrisis en de autoloze zondag, maar ook het jaar waarin steeds meer Belgen zich tegen hun regering keerden. Extreemrechtse samenzweerders roken hun kans.
Deel 3: De blanke terreur van Westland New Post
Van de terreurgroep Westland New Post (WNP) valt nauwelijks iets met absolute zekerheid te zeggen. Wellicht was dat juist de bedoeling: alles aan WNP móést geheimzinnig zijn.
Deel 4: De onvatbare, onvindbare Bende van Nijvel
Zelden werd België zo hard geschokt als door de moorddadige overvallen door de Bende van Nijvel tussen 1982 en 1985. Bijna 40 jaar later is nog altijd geen enkel Bendelid officieel geïdentificeerd, laat staan berecht en gestraft.
In 1984 begonnen ook communistische terroristen bommen te plaatsen. Was het rode gevaar ineens ook in België actief?
Deel 6: Het onzichtbare, onverzettelijke Gladio-netwerk
In de laatste aflevering van de tv-serie 1985 krijgt een rijkswachter die zoekt naar wat er echt gebeurde te horen: ‘Je vergist je. Het is niet één persoon die alles leidt. Het is een web.’ Sinds 1989 weten we dat er ook echt een ondergronds, anticommunistisch netwerk bestond, zonder dat de regering ervan wist.
Deel 7: Toen België een bende werd
Het waren niet allemaal gangsters die België in de lange jaren tachtig aan het wankelen brachten. Het kwaad werd ook aangericht door mannen in uniform, én door hardwerkende civil servants die vaak het beste voorhadden met dit land.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier