Waarom Bart De Wever PS’er Alain Mathot beschermt
Alain Mathot, de PS burgemeester van Seraing die verdacht wordt van corruptie in het Intradeldossier, geniet onverwachte steun uit Vlaamse hoek om aan justitie te ontsnappen. Het Luikse pensioenfonds Ogeo Fund is sterk aanwezig in de Antwerpse vastgoedsector via Land Invest Group. Ligt de verklaring daar?
Sinds november 2011 is de 43-jarige Alain Mathot in beschuldiging gesteld voor corruptie en witwassen in het kader van het Intradeldossier : het Franse bedrijf Inova zou 13 miljoen euro uitgedeeld hebben aan tussenpersonen om de bouwmarkt van de nieuwe verbrandingsoven van de intercommunale Intradel in Herstal binnen te halen. De vermoedelijke omkoper heeft bekend. Hij beschuldigt Mathot. Die laatste kan de oorsprong van sommige uitgaven in cash niet rechtvaardigen maar ontkent elke vorm van corruptie.
Een jaar geleden al vroeg het algemeen parket van Luik de parlementaire onschendbaarheid van het parlementslid op te heffen, een laatste stap voor het verzoek van verwijzing van het twintigtal verdachten (fysieke personen en bedrijven) voor de correctionele rechtbank van Luik.
In de laatste vergadering van de Commissie voor de vervolgingen hebben haar zeven leden hun intenties bekend gemaakt. Voor het heffen van de parlementaire onschendbaarheid: een MR’er (Denis Ducarme) en een CD&V’er (Raf Terwingen). Tegen: een PS’er (Karine Lalieux), een s.pa’er (Hans Bonte), een Open VLD’er (Carina Van Cauter) en twee N-VA’ers (Hendrik Vuye en Zuhal Demir). De berekening klopt, de teerling is geworpen, tenzij de parlementsleden nu vrijdag 18 maart van mening veranderen of dat het parlement zich in plenaire vergadering bevrijdt van die 5-2, zal het proces van de zogenoemde ‘zaak-Mathot’ plaats vinden zonder de persoon die zijn naam aan de zaak aan gaf.
Verklaring van steun van de N-VA
De vraag is legitiem. Waarom staan rechtse Vlamingen klaar voor een parlementslid dat alles vertegenwoordigt dat het diepe Vlaanderen zegt te haten (het Waalse socialisme) en dat het geliefde twee democratieënconcept van Bart De Wever rechtvaardigt? Laat ons het geval N-VA en Antwerpen bekijken.
In 2013 onthulde de onafhankelijke onderzoekswebsite Apache de aanwezigheid van Luiks publiek kapitaal in de metropool via het pensioenfonds Ogeo Fund, met als gedelegeerd bestuurder Stéphanie Moreau, baas van Tecteo-Nethys en burgemeester van Ans (PS). Ogeo is één van de vijf Belgische financieringsorganismen van de pensioenen, met één miljard euro activa onder beheer in 2014. Het fonds is bijzonder tuk op vastgoed, dat regelmatige en overvloedige rentes voor zijn leden waarborgt.
In Antwerpen zijn Ogeo en Elba Advies (Paul en Marc Schaling) aandeelhouder van de Land Invest Group (Lig), die het bedrijf Kattendijkdok en een deel van de Société d’investissement foncière (Sif) bezit. De plannen van de uitvoerende arm van Ogeo in Antwerpen zijn ambitieus: de bouw van een toren van 44 meter op de site van de oude Renaultgarage, de renovatie van een havenbuurt (Westkaai-Kattendijkdok), de wederopleving van de Slachthuissite, en via Immpact Vastgoed (waarvan LandInvest de helft bezit) de opwaardering van de oude spoorwegterminal Park Spoor Oost… Land Invest Group heeft ook projecten in de rest van het land (Namen, Vorst), maar Antwerpen is zijn bolwerk.
Ten tijde van de onthullingen van Apache was stedenbouwkundig architect Joeri Dillen kabinetschef van burgemeester Bart De Wever. De rol van de man was omstreden omdat hij een operationele rol gespeeld had in drie bedrijven die afhangen van Ogeo Fund: Land Invest Group (Lig), Kattendijkdok en de Sif (waarvan Luc Vanden Bossche voorzitter van de Raad van bestuur was). Joeri Dillen had zelfs acht maanden op de loonlijst van het Luiks pensioenfonds gestaan. Alain Mathot maakte deel uit van die Antwerpse vastgoedwereld.
Ook al is Dillen sinds de zomer 2014 geen kabinetschef meer van De Wever en trok hij zich terug uit Land Invest Group, zijn de betrokken belangen niet fundamenteel veranderd. Een andere lobbyist uit de entourage van Bart is er actief. Ondanks hun tegengestelde belangen is hij bevriend met Alain Mathot. Eric Van der Paal is volgens Apache immers de zoon van Rudi Van der Paal, financier van het Vlaams nationalisme in volle glorie (Volksunie, Vlaams Belang, N-VA). Van der Paal is ook een partner van de familie Schaling, op verschillende niveaus verbonden met Land Invest Group.
De Antwerpenaren zijn niet aan het freewheelen. Le Vif/L’Express heeft met behulp van de jaarrekeningen van 2013-2014 die Land Invest Group bij de Nationale bank van België neerlegde, gecontroleerd dat de Luikenaren er sterk in betrokken waren. Michel Stultjens, die negentien jaar lang gemeentesecretaris was van Seraing, en beschouwd werd als de nummer twee van de gemeente na Guy Mathot, is bestuurder van Land Invest Group, via zijn bedrijf MG Co. Hij is ook bestuurder van Jambes-Magondeaux (eigendom van Land Invest Group) actief in de Namense vastgoed en in de Kattendijkdok (een filiaal van Land Invest Group). Marc Beyens, lid van het directiecomité van Ogeo Fund tot 2014, is administrateur van Land Invest het Antwerps vastgoedbedrijf Immpact Vastgoed, lijkt het, onder zijn eigen naam. Emmanuel Lejeune, lid van het directiecomité van Ogeo Fund, is lid van de Raad van Bestuur via zijn bedrijf ELJ Consulting. In de Raad van Bestuur zit ook een voormalige medewerkster van Stéphane Moreau in de gemeente Ans, Valérie Dardenne. De niet-Luikenaren zijn eveneens interessant. Naast Marc Schalling is het bedrijf Luc Vanden Bossche Management er ook vertegenwoordigd. Verschillende van zijn mandaten verstreken op 19 januari 2016.
Gemengde financiële belangen
Die financiële belangen vormen de achtergrond van de verdediging van Alain Mathot. Ze tonen dat de Belgique à papa niet dood is en dat vijanden van een parlementaire rentree zeer goed kunnen samenwerken om wolkenkrabbers in de zon te bouwen. Willy Demeyer was geen indringer in de chique Warande.
In de plenaire sessie van de Kamer die zich zal moeten uitspreken over de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van het Luikse parlementslid, zal de verslaggever van de Commissie voor de vervolgingen, Raf Terwingen, het woord nemen. Nadien, indien hij dat wenst, zal Alain Mathot spreken, alsook een spreker “voor” en een spreker “tegen”. Hoe zal Bart De Wever zich gedragen? Zullen zijn parlementsleden de Vuye-lijn volgen? En de anderen? Om dat potentieel pijnlijk en wreed waarheidsmoment te vermijden probeert Laurette Onkelinx (PS), fractieleidster van de PS in de Kamer, de andere partijen te overtuigen de positie van de Commissie voor de vervolgingen door overeenstemming te volgen, zonder tot een hoofdelijke stemming over te gaan. Een formule die niet uitgesloten is.
Hoofdelijke stemming
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier