VRT-CEO Delaplace schudt kritiek van zich af, Open VLD en Groen willen audit

Frederik Delaplace op woensdag © Belga

Frederik Delaplace, gedelegeerd bestuurder van de VRT, heeft woensdag de herschikking van de directie en de conclusies van het welzijnsrapport verdedigd in de ad-hoccommissie Media in het Vlaams Parlement.

‘De conclusies van het onderzoek lieten weinig marge voor interpretatie’, zei Delaplace. ‘De organisatiedynamiek was verstoord door twee leidinggevenden, elk met hun eigen stijl, maar met een gedeelde verantwoordelijkheid.’ De VRT-baas heeft het over een ‘ontgoochelde uitkomst’ van het rapport, maar verdedigt het omstreden ontslag van Lotte Vermeir, netmanager van VRT 1 en VRT Canvas, en het vertrek van Ricus Jansegers, directeur Content. ‘Je kunt geen onafhankelijk onderzoek bestellen en dan de conclusies negeren.’

Delaplace probeerde ook de gemoederen te bedaren. ‘Er is geen sprake van dader of slachtoffer in het welzijnsrapport. Er werd niet op zoek gegaan naar een antwoord op de schuldvraag’, zei hij. ‘Ik begrijp dat de emoties hoog oplopen, maar het is niet voldoende om aan te tonen dat je  goede relaties had met de ene of de andere.’

De VRT-CEO beloofde de komende weken met alle aanbevelingen van het welzijnsrapport en de actiepunten van de Nederlandse bemiddelaar Rob van Eijbergen aan de slag te gaan. Die voorgestelde maatregelen gaan vooral over de interne communicatie, de zichtbaarheid van het management en, algemener, over de toekomst van de VRT. Voor het onderzoek werden gesprekken gevoerd met 81 medewerkers.

Van Eijbergen stelde een ‘roddelcultuur’ binnen de openbare omroep vast en erkende in de commissie de kritiek op de directieleden, die te weinig verbindend zouden zijn. Hij gaf dan ook het advies om daarmee aan de slag te gaan en spontane belangstelling te tonen voor het werk van de medewerkers.

Audit

Open VLD en Groen hebben in de ad-hoccommissie Media een audit gevraagd naar wat er foutloopt binnen de organisatiestructuur van de VRT. Vlaams parlementslid Bram Jaques (Groen) herhaalt daarmee de vraag naar een onderzoek van zijn partijgenote Meyrem Almaci om over de ‘leiderschapscrisis te oordelen’.

Stephanie D’Hose (Open VLD) en Jaques halen de aanslepende crisissen bij de openbare omroep aan om naar een onafhankelijk onderzoek te vragen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content