Vlaming verkiest ‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ als houdbaarheidsmelding
“Kwaliteit gegarandeerd tot” wordt de nieuwe houdbaarheidsmelding op voedingsproducten, tenminste als het aan verpakkingsbedrijf Tetra Pak ligt.
Tetra Pak is een Zweedse multinational en wereldwijd marktleider in kartonnen verpakkingen voor de voedingsindustrie. Het bedrijf hield een steekproef bij een representatief staal van de bevolking over alternatieve termen en heeft de resultaten ervan bekendgemaakt. Twee op de drie van de ondervraagde Vlamingen vinden “Kwaliteit gegarandeerd tot” een betere, duidelijker term en verwachten dat daarmee minder voedsel verspild wordt dan bij het gebruik van het label “Tenminste houdbaar tot”.
“De terminologie ‘Kwaliteit gegarandeerd tot’ sluit beter aan bij de boodschap, vond ons geselecteerd panel van 300 consumenten. De term verduidelijkt dat de producten vaak nog perfect consumeerbaar zijn na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum”, zegt Frank Vandewal, environment manager van Tetra Pak Benelux.
Voedselverspilling tegengaan
Het verpakkingsbedrijf, dat eerder al een gelijkaardige campagne voerde in Nederland, richt zich met de sensibiliseringsactie tot de consumenten, maar ook tot haar klanten, de producenten van voedingsmiddelen en tot de overheid die de terminologie kan bijsturen en verbeteren. “Doel is beter te communiceren met de consument via de verpakkingen, zodat we voedselverspilling kunnen tegengaan”, zegt Vandewal. “Jaarlijks verspilt de Vlaming gemiddeld tussen de 36 en 55 kilogram voedsel. Volgens een op de twee consumenten in onze enquête is de houdbaarheidsdatum op verpakkingen van voeding de belangrijkste oorzaak van die voedselverspilling.
Nog uit de peiling blijkt dat een op de vier het verschil niet kent tussen de nu gebruikte termen ‘Tenminste Houdbaar Tot'(THT) – een kwaliteitsgarantie – en ‘Te Gebruiken Tot’ (TGT) – een deadline. Vandaar dus dat we nu uitpakken met de campagne ‘THTWegErmee’. We geven de aanzet tot het maatschappelijk debat, maar de parlementairen zullen via een wetswijziging de terminologie pas echt kunnen wijzigen.”
‘Niet te veel kopen’
“Voor de etikettering van voedselproducten geldt de wetgeving en als er op dat vlak iets verandert, zal dat op Europees niveau worden beslist”, zegt Lieve Busschots, woordvoerster van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
“Niettemin informeert het FAVV op zijn website de consumenten onder de kop ‘Geen voedselverspilling‘ over de betekenis van termen inzake vervaldata en verspreidt het federaal agentschap gericht affiches hierover bij armoedeorganisaties. Het FAVV stimuleert initiatieven waarbij voedseloverschotten worden geschonken aan hulporganisaties voor behoeftigen”, zegt Busschots, “maar misschien zijn de belangrijkste boodschappen wel die dat de consument best niet té veel koopt en er altijd over waakt dat hij dat de voedingswaren met de dichtstbijzijnde vervaldatum het eerst consumeert.” (Belga/TE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier