‘Vis blijft veel gezonder dan vlees, ook al wordt hij op industriële wijze gekweekt’
‘Met pangasius is er niets aan de hand. Carrefour doet de waarheid geweld aan’, vindt toxicoloog en visserijbioloog Christien Absil.
23 JANUARI 2017
Carrefour België zet de aanvoer en verkoop van pangasius stop. De vis, die vooral in Vietnam wordt gekeekt, zou veel bacteriën bevatten en bestand zijn tegen antibiotica.
Wat is er volgens u mis met de pangasius?
Christien Absil: Pangasius heeft de voorbije jaren heel wat negatieve publiciteit gekregen. Hij scoorde ook een hele tijd rood op de Viswijzer, een initiatief van Good Fish Foundation, Stichting De Noordzee en WWF. Maar nu niet meer. Veel negatieve berichten over pangasius werden de wereld ingestuurd door de Europese visserijsector. Onze lokale vissers hadden het lastig met die goedkope concurrent uit Azië. Het klinkt natuurlijk mooi als je Carrefour hoort zeggen: ‘Vanwege de grote milieubezwaren hebben we besloten om die vis niet langer te verkopen.’ Maar dan kunnen ze beter meteen ook de tropische garnalen in hun assortiment in de ban slaan. Ik kan begrijpen dat de supermarktketen Belgische vissers een hart onder de riem wil steken, en daarom kiest voor lokale soorten, maar dat wil nog niet zeggen dat ze de waarheid geweld moeten aandoen. Als alternatief voor pangasius stelden ze koolvis, claresse en zeebaars voor. Claresse is een prima kweekvis, maar met baars zijn er heel wat problemen, zowel met de wilde als met de gekweekte.
Alle gekweekte vis zwemt in zijn eigen stront
In de Vietnamese kweekvijvers zou de pangasius rondzwemmen in zijn eigen stront. Klopt dat?
Absil: Carrefour beweert dat pangasius sterk vervuild is omdat hij in zijn eigen uitwerpselen zwemt. Ook de vissen met het ASC-keurmerk zouden volgens de keten onvoldoende garantie bieden. Luister eens, álle vis die in vijvers gekweekt wordt, zwemt in zijn eigen stront. Dat geldt niet alleen voor pangasius. Overigens wordt dat vijverwater gezuiverd. De viskwekers lozen hun afvalwater niet ongezuiverd in de Mekong, dat wordt tegenwoordig streng gecontroleerd. De Vietnamese overheid is er zich wel degelijk van bewust dat de pangasiuskweek aan een minimumnorm moet voldoen als ze wil blijven exporteren.
Carrefour trekt de conclusie dat de vis vies is omdat het water vies is. Dat klopt niet. Pangasius behoort tot de familie van de meervallen, is daarom een zogenaamde air breather die in vuil water kan leven zonder afvalstoffen op te nemen. Alle vis die naar Europa geëxporteerd wordt, moet sowieso aan allerlei normen voldoen. Door de media-aandacht uit het verleden zijn de Europese controleurs aan de grens zeer streng. De zeeën worden overbevist, en een deel van de oplossing zal kweekvis zijn. Vis blijft veel gezonder dan vlees, ook al wordt hij op industriële wijze gekweekt.
Van de kweekvis tilapia wordt gezegd dat hij stijf staat van het testosteron. Gekweekte zalm zou dan weer antibiotica toegediend krijgen.
Absil: Sommige tilapia’s krijgen inderdaad in de eerste dagen een minieme hoeveelheid testosteron toegediend. Het gaat om een dosis die niet gevaarlijk is voor de mens en niet meer terug te vinden is als de vis volwassen is. Sommige zalm krijgt antibiotica, om de zalmluis te bestrijden. Vooral in Chili wordt er kwistig mee omgesprongen, en ook in Schotland zijn ze er de laatste tijd gul mee door een luizenplaag.
Knacks jaaroverzicht 2017
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier