Verkiezingen 26 mei: dit is wat we weten
De belangrijkste conclusie in Vlaanderen is zonder twijfel de overwinning van het Vlaams Belang. Maar wat gebeurde er elders in België? Een overzicht van de resultaten per niveau.
Het Vlaams Belang mag overduidelijk worden beschouwd als de winnaar van deze verkiezingen. Een overzicht per niveau.
De Kamer
Langs Nederlandstalige kant blijft N-VA met 16 procent van het totale aantal stemmen (met inbegrip van de Franstalige) de grootste partij ondanks een verlies van 4,3 procentpunten. Het Vlaams Belang gaat er 8,3 procentpunten op vooruit en wordt daarmee de tweede grootste partij.
De CD&V verliest 2,7 procentpunten en vervolledigt de top drie. Ook Open VLD (met 8,6 procent) en SP.A (6,7 procent) verliezen terrein. Groen (6,1 procent) lijkt het momentum rond het thema van het klimaat niet te kunnen verzilveren, terwijl PVDA zich wél een winnaar mag noemen vandaag. De gemeenschappelijke lijst met de Franstalige PTB van Peter Mertens haalt 8,6 procent van de stemmen en is met een winst van 6,6 procentpunten na Vlaams Belang de grootste stijger.
Aan Franstalige zijde gaat ook Ecolo er duidelijk op vooruit: met 6,1 procent van de stemmen boeken de groenen een winst van 2,8 procentpunten.
Vlaams Parlement
Het eindresultaat in het Vlaams Parlement komt overeen met dat van de Kamer. Ook daar blijft N-VA ondanks duidelijk verlies (7,1 procentpunten) de grootste partij met 24,8 procent van de stemmen. De tweede grootste partij wordt ook hier het Vlaams Belang (18,5 procent), dankzij een sprong van 12,6 procentpunten. CD&V, Open VLD en SP.A verliezen allemaal terrein en eindigen op respectievelijk 15,4 procent, 13,1 procent en 10,4 procent. Groen (10,1 procent) en PVDA (5,3 procent) gaan er wel op vooruit, met respectievelijk 1,4 procentpunten en 2,8 procentpunten.
Brussel
In Brussel beschikt de uittredende meerderheid aan Nederlandstalige kant – Open VLD, SP.A en CD&V – niet meer over een meerderheid nadat Open VLD twee en CD&V één zetel moesten inleveren. De grootste fractie wordt Groen met vier zetels (+1), gevolgd door drie fracties met drie zetels – N-VA (-), one.brussels-SP.A (-) en Open VLD (-2)- , en drie eenmansfracties – Vlaams Belang (-), PVDA (+1) en Agora (+1). Zo blijkt uit de volledige uitslag.
Groen en Vlaams Belang zijn aan Nederlandstalige kant de grote winnaars van de verkiezingen. Groen gaat er 2,72 procent op vooruit tot 20,61 procent, wat één zetel winst oplevert. Vlaams Belang groeit 2,74 procent tot 8,34 procent en wordt de vijfde fractie. Lichte winst is er ook voor N-VA dat de tweede fractie wordt met 17,97 procent (+0,97).
De traditionele partijen laten alle pluimen liggen met Open VLD als grootste verliezer: 15,79 procent of 10,91 procent minder, goed voor een verlies van twee zetels. De nieuwe naam one.brussels-SP.A heeft niet echt aangeslagen want het team van minister Pascal Smet verliest 5,51 procent en strandt op 15,06 procent, zonder zetelverlies. CD&V wordt de zesde fractie met een score van 7,47 procent, een verlies van een kleine vier procent.
Verrassend haalt Agora de kiesdrempel erg nipt: 5,18 procent. PVDA doet zijn intrede aan Nederlandstalige kant zijn intrede met een score van 4,32 procent, dankzij de lijstverbinding met DIERANIMAL NL.
Aan Franstalige kant winnen zowel Ecolo als PTB 9 procent, goed voor respectievelijk 7 en 6 bijkomende zetels. Ecolo moet met 19,12 procent enkel de PS laten voorgaan die 22,03 procent haalde (-4,56) en vier zetels moest inleveren. Maar de Franstalige socialisten behouden nog 17 zetels, twee meer dan Ecolo. Derde partij is MR met 23,04 procent (-6,17) en 13 zetels (-5). DéFI blijft met 13,81 procent, een verlies van een procent en twee zetels, nipt groter dan PTB dat 9,61 procent groeide tot 13,47 procent. Dat was goed voor een sprong van 4 naar 10 zetels, evenveel als DéFI.
CDH tekende aan Franstalige kant het grootste verlies op (-6,17 procent) en houdt nog 7,58 procent en 6 zetels (-3) over. Tesnlotte haalde DierAnimal dankzij de lijstverbinding met PTB ook één zetel binnen, ondanks een score van 1,32 procent.
Wallonië
In het Waals Parlement blijft de PS de grootste partij, ondanks verlies van zeven zetels. De MR verliest vijf zetels, maar blijft de tweede partij. Ook het CDH verliest drie zetels. Ecolo en PVDA krijgen er elk acht zetels bij.
PS behaalt ruim 26 procent, goed voor 23 zetels. MR haalt met 21,4 procent nog 20 zetels. Ecolo wordt de derde patij, met 14,4 procent van de stemmen, goed voor twaalf zetels. Het CDH haalt nog tien zetels, evenveel als PVDA.
PS-voorzitter Elio Di Rupo kondigde al aan dat hij vanaf woensdag het initatief wil nemen om een nieuwe Waalse regering te vormen.
Europa
De N-VA is haar status van grootste Vlaamse partij in het Europees Parlement kwijt. De partij moet 1 zetel inleveren en komt uit op 3. Net als Vlaams Belang, dat 2 zetels wint. Open VLD is de andere verliezer en zakt van 3 naar 2 zetels. Dat blijkt uit de quasi volledige officiële uitslag van de Europese verkiezingen.
Met meer dan 96 procent van de stemmen geteld, bevestigt het resultaat van de Europese verkiezingen de trend van de federale en Vlaamse verkiezingen: het Vlaams Belang is de grote winnaar. Lijsttrekker Gerolf Annemans is opnieuw verkozen, Patsy Vatlet en Filip De Man zijn de twee andere Belangers die zich Europees Parlementslid mogen noemen.
De N-VA moet dus 1 zetel inleveren en houdt 3 ‘MEP’s’ over, evenveel als het Vlaams Belang dus. Minister-president Geert Bourgeois is met meer dan 300.000 voorkeursstemmen het stemmenkanonnen van de Europese verkiezingen in Vlaanderen, hij krijgt in het halfrond Assita Kanko en Johan Van Overtveldt naast zich. Mark Demesmaeker werd niet verkozen en is zijn zetel kwijt.
Ook Open VLD moet 1 zetel inleveren. Guy Verhofstadt en Hilde Vautmans mogen zich opmaken voor een verlengd verblijf in het Europees Parlement, Alicja Gescinska raakte vanop plaats drie niet verkozen.
CD&V behoudt zijn 2 zetels. De christendemocraten sturen Kris Peeters en Cindy Franssen naar het parlement, in de plaats van Ivo Belet en Tom Vandenkendelaere. Die laatste blijkt wel de populairste bij de opvolgers. Groen en SP.A behouden elk 1 zetel. De groenen vaardigen Petra De Sutter af en nemen noodgedwongen afscheid van Bart Staes. Bij SP.A mag Kathleen Van Brempt zich opmaken voor een nieuwe termijn.
In Franstalig België is er winst voor Ecolo, dat voortaan 2 in de plaats van 1 Europees verkozene heeft. Saskia Bricmont vervoegt Philippe Lamberts in Straatsburg. De PTB haalt met Marc Botenga 1 zetel en is nieuw in het Europees Parlement. Het cdH behoudt zijn ene zetel. Die wordt voortaan bezet door oud-partijvoorzitter Benoit Lutgen.
Verlies is er voor de MR, dat van 3 naar 2 zetels zakt. Bij de Franstalige liberalen raakten lijsttrekker Olivier Chastel en zittend Europarlementslid Frédérique Ries herverkozen. Nicolas Barnier, zoon van brexitonderhandelaar Michel, haalde het vanop de derde plaats niet.
Ook de PS moet een zetel inleveren. De twee verkozenen zijn lijsttrekker Paul Magnette en Marie Arena. Magnette, met ruim 240.000 voorkeursstemmen met voorsprong de stemmenkampioen aan Franstalige zijde, had al op voorhand duidelijk gemaakt dat hij zijn zetel niet zou opnemen. Zo keert eerste opvolger Marc Tarabella terug in het Europees Parlement.
In Duitstalig België, waar maar 1 zetel te verdelen was, behoudt Pascal Arimont (van de christendemocratische CSP) zijn zitje.
Verkiezingen 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier