Verkiezingen 2012: N-VA gaat voor lokale verankering
Analyse van de positie van de N-VA bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2012.
De N-VA mag dan wel de populairste partij van Vlaanderen zijn, op lokaal vlak is ze nog een kleine speler. De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober moeten daar verandering in brengen. Wat niet betekent dat het nationale succes zich in elke gemeente zal vertalen.
Ledenaantal verdubbeld
De federale verkiezingen van 2010 maakten van de N-VA met voorsprong de grootste politieke formatie van het land. In de peilingen maakt de partij van Bart De Wever zelfs nog vooruitgang. En het ledenaantal groeit exponentieel. Bijna 35.000 mensen zijn nu lid van de N-VA, een verdubbeling op twee jaar tijd.
In de gemeenteraden is die groei nog niet weerspiegeld. De partij levert slechts een handvol burgemeesters, waarvan een aantal zich pas de voorbije jaren bij N-VA aansloot. Zes jaar geleden, toen N-VA nog op heel veel plaatsen in kartel met CD&V opkwam, had de partij zowat tweehonderd gemeenteraadsleden.
Eigen lijsten
Dat aantal zal ongetwijfeld fors toenemen. Zes jaar geleden kwam N-VA in 164 gemeenten op, in slechts 35 met een eigen lijst. Nu heeft de partij in bijna 300 Vlaamse en elf Brusselse gemeenten lijsten ingediend. In 270 gevallen gaat het om eigen lijsten, kartels zijn een uitzondering. Een bewuste keuze. De partij wil op zoveel mogelijk plaatsen het nationale succes uitspelen om de partij lokaal te verankeren.
Geen overmoed
Toch zullen de verkiezingen geen “landslide” veroorzaken in de gemeenteraden. “Nationale trends echoën, maar ook niet meer dan dat”, waarschuwde politocoloog Johan Ackaert maanden geleden al. Ook de N-VA zelf hoedt zich voor overmoed. “Op lokaal vlak is de achterstand met de traditionele partijen te groot om in een verkiezing weg te werken”, zei voorzitter De Wever al.
Inhoudelijk kleurt de partij de lokale stembusslag wél nationaal in. Met de slogan “de kracht van verandering” wil de partij de kiezer duidelijk maken dat elke N-VA-stem op 14 oktober er een is tegen de federale regering-Di Rupo, met wie de N-VA wil afrekenen in 2014, wanneer er voor alle parlementen in ons land verkiezingen zijn.
Partijboegbeelden
Uiteraard wordt het uitkijken naar het resultaat van de partijboegbeelden. Partijvoorzitter Bart De Wever is kandidaat-burgemeester in Antwerpen, waar hij de strijd aangaat met sp.a-burgemeester Patrick Janssens. Kamerlid Siegfried Bracke wil in Gent een centrumrechts alternatief aanbieden voor de roodgroene lijst van de socialist Daniël Termont.
De Vlaamse ministers steunen de N-VA-lijst in hun gemeente: Geert Bourgeois duwt in Izegem en Philippe Muyters doet hetzelfde in Edegem. Kamerfractieleider Jan Jambon is kandidaat-burgemeester in Brasschaat, Vlaams fractieleider Kris Van Dijck verdedigt zijn sjerp in Dessel. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier