Veilig thuis geraken na nachtje stappen niet altijd evident
Jongeren zijn vaak het doelwit van geweld na een nachtje stappen. De politie neemt uitgaansgeweld echter niet specifiek op in zijn statistieken, daarom is het moeilijk om het in kaart te brengen. Toch leeft de perceptie dat veilig thuis geraken niet altijd evident is. “Jongeren hebben nood aan een veilige plek nodig om uit te gaan”, klinkt het.
Op 13 februari van dit jaar komt Charlie (21), student Rechten aan UA, alleen met de fiets terug van een feestje ergens in Antwerpen. Rond 4u30 ’s ochtends passeert hij het Stuivenbergplein, vlak bij Park Spoor Noord. Daar loopt het mis.
“Ik zag vier mannen in de verte mij uit mijn kot proberen lokken. Daarom verliet ik het fietspad en ging ik op straat fietsen. De mannen sneden mij echter de pas af. Ik wou terug het fietspad op, maar nog voor ik de verhoogde borduur was opgereden, duwde een van hen me brutaal in de rug. Mijn voorwiel kwam op de stoeprand terecht en ik vloog over mijn stuur. Met de rechterkant van mijn hoofd belandde ik op de borduur.”
Niet geregistreerd
Zulke gewelddadige incidenten zijn geen alleenstaande feiten in Antwerpen. Het Nederlandse Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) definieert uitgaansgeweld als geweld dat voorkomt in de horeca, in het uitgaansgebied en op routes van en naar de uitgaanscentra. In België worden gevallen van uitgaansgeweld niet geregistreerd. De Antwerpse politie klasseert enkel de aangiftes van diefstal met geweld en slagen en verwondingen.
“Wij maken geen onderscheid tussen mensen die op straat worden aangevallen wanneer ze ’s morgenvroeg naar het station wandelen of terug komen van een nachtje stappen”, zegt Veerle De Vries, perswoordvoerster van de politie Antwerpen. “De politie maakt proces-verbaal op van specifieke gevallen, het parket trekt dat naar zich toe en speurders behandelen de zaak”, legt ze uit.
Gebrek aan bewijs
Uit ervaring blijkt dat bij uitgaansgeweld vaak het nodige bewijs ontbreekt. “Ik ben aangerand geweest in de wc’s, op een drum and bassfeest in Trix”, vertelt Charlotte (21), studente sociaal werk aan KdG. “De politie heeft de dader kunnen identificeren door foto’s die werden genomen op het feestje. De dader werd vervolgens verhoord op het politiekantoor en ontkende alles. Het is zijn woord tegen het mijne.”
Ook Lore (22) haar zaak is geseponeerd geweest door gebrek aan bewijs. Zij werd lastig gevallen aan haar voordeur toen ze terugkeerde van een nachtje stappen. De man stapte uit een witte camionette die in haar straat stond geparkeerd en probeerde binnen te dringen in Lore’s huis. “Er is een proces-verbaal opgemaakt geweest maar de man ontkent de feiten en zegt dat hij zijn camionette daar altijd parkeert, aangezien hij hier ergens woont. Het proces-verbaal is geklasseerd. Tot er iets ergers gebeurt.”.
Daan (20) werd samen met een vriend begin februari gecarjackt op de Rijnkaai. Zijn zaak werd wel opgevolgd. “Doordat de rechercheurs verschillende sporen hadden om te volgen, namelijk de GSM’s en de auto, hebben ze de zaak kunnen behandelen. De auto is teruggevonden, maar de daders nog niet.”
Veilig uitgaan
De perceptie leeft bij jongeren dat er nog veel gewerkt moet worden aan veilig uitgaan. Om die problematiek aan te pakken, stelt het CCV voor om een samenwerking op te bouwen tussen politie, gemeenten en horeca. Een club of organisatie van een feest heeft weinig vat op geweld dat plaatsvindt na een fuif. Al zijn er wel factoren die ze kunnen beïnvloeden.
“Een organisatie kan ervoor zorgen dat de omstandigheden gunstig zijn. Dat wil zeggen niet te veel volk in de zaal en het gebruik van drugs en alcohol inperken”‘ zegt Niels Ketels programmator bij jeugdcentrum Kavka in Antwerpen. “In Kavka en Zappa hebben wij security op risicovolle evenementen en dat zijn feesten die tot 5u ’s ochtends duren. Die beveiligingsagenten zijn getraind om gevechten uiteen te halen. Verantwoordelijken krijgen ook assertiviteitscurssen om veilig te leren omgaan met ruziemakers.”
Ook Noxx Antwerpen hecht veel belang aan veiligheid. De discotheek stelde een huisreglement op waar duidelijk wordt vermeld dat bij inbreuk van een van de regels, zoals het tonen van discriminatie of intimidatie, de toegang tot de club ontzegd kan worden. “Jongeren hebben een veilige plek nodig om uit te gaan”, klinkt het. Moest er toch iets gebeuren, kan je altijd terecht op het algemeen noodnummer 112.
StampMedia – Jef Cauwenberghs & Isabelle Gheldolf
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier