Van Overtveldt: ‘Ik heb recht op uittredingsvergoeding en zal die opnemen’
Ex-ministers Johan Van Overtveldt en Sander Loones kunnen na het vertrek van N-VA uit de federale regering niet terug naar het Europees Parlement en hebben recht op een uittredingsvergoeding. Loones gaf al aan dat hij die niet zal opnemen, maar Van Overtveldt wil dat wel doen.
Ex-minister van Financiën Van Overtveldt heeft normaal gezien recht op een uittredingsvergoeding die gelijk is aan een parlementaire wedde van maximaal tien maanden. Dat bevestigde hij op Radio 1.
Jan Jambon, Theo Francken en Zuhal Demir konden na het vertrek van N-VA uit de regering terug hun zetel in de Kamer opnemen. Sander Loones en Van Overtveldt kunnen niet terug naar het Europees Parlement. Ze hebben wel recht op een uittredingsvergoeding.
Loones, die nauwelijks een maand minister van Defensie was, gaf al aan dat hij die vergoeding niet zal opnemen.
Van Overtveldt – die dus recht zou hebben op maximaal 94.000 euro, zal dat wel doen. ‘Ik heb 4 jaar hard gewerkt, en dat is een eufemisme. Dan vind ik dat ik op dat type van vergoeding recht heb’, zei Van Overtveldt in De Ochtend.
Verkiezingen
Hij wees er ook op dat de vergoeding automatisch stopt mocht hij in mei (of eerder, in het geval van vervroegde verkiezingen) opnieuw verkozen worden in een parlement.
Van Overtveldt zegt dat hij terug zal deelnemen aan verkiezingen. Op welke lijst hij uiteindelijk zal staan, is nog niet uitgemaakt. ‘Ik sluit niets uit, ik kan mij makkelijk ondergeschikt maak aan het partijbelang. Ik zal dat met de voorzitter en de bevoegde organen binnen de partij bespreken’.
Motie
De ex-minister van Financiën kon nog geen duidelijkheid geven over de houding die zijn partij N-VA in de Kamer gaat aannemen bij de goedkeuring van de begroting, volgende week donderdag. De komende dagen zijn er immers nog gesprekken gepland. ‘Vraag is of het geheel van de afspraken worden uitgevoerd of niet’, zei Van Overtveldt, die het voorbeeld gaf van de afspraken rond de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen. ‘Het moment van de waarheid zal dinsdag zijn’.
De oppositie in de Kamer, met N-VA, heeft premier Michel per ordemotie gevraagd om uiterlijk tegen dinsdag met een politieke verklaring voor zijn minderheidsregering te komen en het vertrouwen van de Kamer te vragen. De oppositie zou een motie van wantrouwen kunnen indienen. Een eventuele vertrouwensstemming zou dan ten vroegste voor donderdag zijn, de dag dat ook de stemming over de begroting gepland staat.