Vakbonden zetten maandag vliegende stakingsposten in
De staking van maandag 30 januari is bijzonder belangrijk voor de vakbonden: ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw zegt dat vliegende stakingsposten gericht bedrijventerreinen zullen afzetten en dat wilde acties mogelijk zijn.
De vakbonden draaien op volle toeren om de nationale gemeenschappelijke staking van maandag 30 januari te doen slagen. In De Morgen zegt Dominique Meyfroot van ABVV Textiel dat de contouren van de staking langzaamaan duidelijk worden. Sectoren die mee doen: de piloten, het wegvervoer, het onderwijs, de textielsector, het openbaar vervoer, de gezondheidszorg, de chemie.
Volgens De Morgen is het duidelijk dat de bonden alles op alles zetten om de impact zo groot mogelijk te maken. Daartoe zullen er zogenaamde vliegende stakingsposten ingezet worden. Rudy De Leeuw, voorzitter van het ABVV, bevestigt dat aan De Morgen. Volgens De Leeuw zullen die vliegende stakingsposten “gericht bedrijventerreinen afzetten, maar enkel waar er stakingsbereidheid is.” Dat is volgens hem het geval voor de chemie en de dokken in Antwerpen.
De Leeuw: ‘Vakbondstop heeft niet alles in de hand’
De Leeuw zegt er meteen bij dat de vakbondstop niet alles in de hand heeft. Hij denkt dat de kans bestaat dat er wilde acties uitbreken. Volgens De Morgen zullen de 24-urenstaking bij het openbaar vervoer, die eventuele wilde acties en de nationale vakbondsactie een grote impact hebben. Meer zelfs: dat moet voor de vakbonden.
Inzet bijzonder hoog voor vakbonden
Die grote inzet bevestigt De Leeuw: “Het is van 1993 geleden dat er een nationale gemeenschappelijke vakbondsactie werd gevoerd.” Het vakbondsprotest in 2005 tegen het Generatiepact werd ook gedekt door de bonden. Wat de inzet van deze actie mee zo hoog maakt, is dat de stakingsdag bij de openbare diensten afgelopen december mislukte: de bonden leden gezichtsverlies, ze versterkten de rol van minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) als ’toekomstvoorbereider’, en – vooral belangrijk, weet De Morgen: ze verloren het maatschappelijk debat. Dat ging plots niet meer over die pensioenshervorming die, zo klonk het bij de vakbonden, opgedrongen werd. Het debat werd een confrontatie tussen jong en oud.
Dat geven de vakbonden volgens De Morgen, althans officieus, ook toe. En dus zijn de vakbonden bezig aan een gewetensonderzoek en breiden ze hun agenda uit: werkbaar werk, koopkracht, sociale zekerheid, gebrek aan overleg, en het ondemocratische Europa worden nu ook op tafel gelegd.
Comateus overlegmodel
Alle vakbonden scharen zich dan wel achter de actie, niet alle centrale secretariaten scharen zich even enthousiast achter de staking, meent De Morgen. Volgens hen wordt het overlegmodel comateus gelegd. De top zwichtte volgens de krant echter voor de luidste roepers. De acties zullen dus goed voorbereid en hard zijn.
Maar dat geldt evenzeer voor de reputatieschade, zo reageert Ivo Marechal van Essers, het grootste transportbedrijf van België. “Onze internationale klanten hebben geen boodschap aan een stakingsdag in België.”
Voor De Morgen is het alvast duidelijk:de afkondiging van de totale staking kent enkel verliezers. Op de vraag wat na 30 januari moet gebeuren, antwoordt De Leeuw: “Terug aan tafel voor overleg, er is geen andere optie.” (SD)
Generatiepact
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier