UCL-profe Delville: Franciscus belichaamt kerk op mensenmaat
Paus Franciscus I zal tonen dat hij open staat voor dialoog. Dat zegt Jean-Pierre Delville, professor christelijke geschiedenis aan de UCL, die de aanduiding van kandinaal Bergoglio ook verrassend noemt.
Delville noemt de keuze voor de Argentijn om drie redenen verrassend. “Vooreerst omdat hij de eerste jezuïet is in deze functie. Hij heeft een ervaring gericht op de persoonlijke begeleiding. Dat hij jezuïet is, betekent niet dat hij leeft als een monnik in zijn huis en een streng leven leidt.”
Geen curiekardinaal
Verder is hij de eerste Latijns-Amerikaanse paus. “Hij belichaamt het dynamisme van deze kerk, een kerk op mensenmaat en gericht op sociale actie”, geeft Delville aan. Verder heeft Jorge Mario Bergoglio een open persoonlijkheid. “Hij heeft een concrete en pastorale verankering, gericht naar de bevolking. Hij is geen curiekardinaal zoals Benedictus XVI.
Dat de nieuwe paus 76 jaar is, is geen handicap, vindt de professor. “Je zou hem jonger schatten, het is iemand die sympathie opwekt, al is het natuurlijk wel een gok op de toekomst.”
Sobere kerk
“De keuze voor Franciscus als pausnaam, is een verwijzing naar Franciscus van Assisi, een aanhanger van een sobere kerk, dichtbij het volk, gericht op spiritualiteit en broederlijkheid. Franciscus van Assisi is de meest populaire heilige van de Kerk”, aldus Jean-Pierre Delville. (Belga/TV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier