U kent de impact van een schenking niet
Ook over de impact van een schenking bestaat nog heel wat onduidelijkheid. Zo weet 59 procent van de ondervraagden niet dat een schenking meetelt bij de verdeling van de latere erfenis.
Die onduidelijkheid ontstaat waarschijnlijk omdat er op de schenking van roerende goederen (zoals geld) in principe geen schenkingsrechten betaald hoeven te worden. ‘Een schenking is eigenlijk een voorschot op de erfenis. Dat wordt dus in rekening gebracht als de erfenis wordt verdeeld. En dan maakt het geen verschil dat het gaat om een schenking van vorig jaar of van twintig jaar geleden’, zegt Duytschaever. Dat betekent dat andere beschermde erfgenamen (zoals de kinderen) hun deel kunnen terugeisen als ze door de schenking minder erven dan datgene waar ze volgens hun wettelijke erfdeel recht op hebben. ‘Daar komen heel wat familieruzies uit voort. Net daarom is het zo belangrijk om bij een schenking alle kinderen gelijk te behandelen, of ten minste heel goede afspraken te maken’, zegt Duytschaever.
Een kwart van de ondervraagden zegt dat ze al een deel van hun vermogen hebben geschonken; nog eens een kwart is van plan om dat te doen. Bij de 65-plussers heeft volgens onze enquête al 41 procent een schenking gedaan. Zij hebben tegen dan ook al een behoorlijk vermogen opgebouwd. Zo’n 30 procent van hen verwacht aan de erfgenamen een erfenis na te laten van minstens 500.000 euro. Dat omvat zowel het spaargeld, vastgoed of andere tegoeden. ‘Soms moeten we mensen een beetje afremmen, omdat ze veel meer zouden wegschenken dan eigenlijk goed is’, zegt Duytschaever. ‘Mensen willen soms zo hard vermijden dat hun nabestaanden successierechten moeten betalen dat ze helemaal geen oog meer hebben voor hun eigen bescherming. Een schenking kun je nu eenmaal niet ongedaan maken. Je kunt het geld niet meer terugeisen als je later toch nog financieel in de problemen komt.’
Erven en schenken
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier