Turkije opent kliklijnen en roept Vlaanderen op: ‘Moet Gülen-beweging onderzoeken’
De Turkse couppoging blijft ook in het buitenland doorwerken, met kliklijnen in Nederland en een oproep door de Turkse ambassade in Brussel aan de Vlaamse regering om een onderzoek te doen naar de Gülen-beweging.
Turkse media die zich achter het regime van president Recep Tayyip Erdogan scharen maken melding van het zogenaamde ‘Meldpunt van het Presidentiële Directoraat’. Het telefoonnummer dat daarbij verspreid wordt, is een kliklijn waar aanhangers en sympathisanten van Fethulah Gülen kunnen worden aangegeven. Dat meldt Zaman Vandaag Nederland, een aan de Gülenbeweging gelieerde publicatie.
Erdogan beschudigt Gülen ervan achter de mislukte coup van afgelopen weekend te zitten. Gülen ontkent dat echter, en heeft de staatsgreep steeds veroordeeld. Hij riep Erdogan dan ook op om een onafhankelijk internationaal onderzoek in te stellen, aldus Zaman. Erdogan ging daar niet op in.
Zaman heeft weet van een oproep via sociale media en WhatsApp waarin ‘voorstanders’ en ‘financierders’ van de Hizmet-beweging (de Turkse benaming voor de Gülenbeweging) in verband worden gebracht met terrorisme. Eerder bracht de krant ook het nieuws dat het Turkse consulaat in Rotterdam ook een kliklijn in het leven riep. Daarop konden beledigingen aan het adres van Erdogan gemeld worden.
Ook in België klinkt hetzelfde geluid. De Turkse ambassade in Brussel vindt dat de Vlaamse regering onderzoek moet doen naar de geldstromen bij de Gülenbeweging en verwante organisaties in Vlaanderen. “Dan zal blijken dat zij ‘paravents’ zijn, schermen waarachter de terreurorganisatie schuilgaat”, aldus woordvoerder Veysel Filiz in de Gazet van Antwerpen.
“Het is die door Gülen geleide beweging die de poging tot staatsgreep deed vorige vrijdag. Het zijn terroristen, zonder meer, net als IS en de PKK”, zegt de woordvoerder. “Al die zogenaamde socioculturele verenigingen, scholen en ondernemingen vormen een netwerk dat dient om geld in te zamelen voor de beweging. Wie die steunt, steunt rechtstreeks het terrorisme.”
Het is bekend dat Gülen-organisaties goede banden hebben met Europese overheden. ‘En zeker ook met de Vlaamse overheid en met minister-president Geert Bourgeois (N-VA)‘, zegt Veysel Filiz. Bourgeois reageerde inmiddels boos. ‘Hij wijst er onder meer op dat diplomaten zich niet horen te mengen in binnenlandse aangelegenheden. ‘Het is volstrekt onaanvaardbaar dat een ambassademedewerker de Vlaamse regering en de minister-president de les spelt’, aldus Bourgeois in een reactie aan Belga. De uitlatingen houden volgens Bourgeois ook helemaal geen steek. ‘Als iemand bewijzen heeft van onwettige daden, kan hij klacht indienen bij het onafhankelijke gerecht’, luidt het.
‘Ze kunnen zich goed verkopen. Twee jaar geleden hebben ze zelfs uitgezocht of Gülen niet in Vlaanderen, in hun centrum in Beringen, zou kunnen worden opgevangen, als de VS hem hadden willen uitleveren.’
Filiz liet zich daags na de couppoging opmerken met forse tweets aan journalisten van de Zamankranten, die aan Gülen gelieerd zijn. Hij noemde hen ‘verraderlijke voorstander van de coup’: ‘Zij moeten samen met de coupplegers worden berecht’.
Questions pour nos collègues. @BFMTV @FRANCE24 @destandaard pic.twitter.com/FdWpNjV2aq
— Veysel FILIZ (@Veysel_FILIZ) July 16, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Grote kuis
Dat ligt allemaal in lijn met wat in Turkije zelf gebeurde meteen nadat de coup opgerold was. Erdogan beloofde dat hij het leger zou ‘zuiver’ in een ‘grote kuis’. De regering van premier Binali Yildirim riep de bevolking op om mensen die zich kritisch uitlaten op sociale media aan te geven. Beiden hebben ze zich positief uitgelaten over de herinvoering van de doodstraf. Yildirim zei dat de vraag daarnaar van de bevolking niet genegeerd kan worden, Erdogan zei aan CNN dat als in het Turkse parlement een meerderheid gevonden wordt om de doodstraf weer in te voeren, hij die wet zal tekenen.
In de ‘grote kuis’ van Erdogan zijn ondertussen 6.000 militairen opgepakt, 13.000 ambtenaren geschorst, zijn er bijna 3000 arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen rechters en procureurs en werden 1.800 bijkomende leden van de speciale politiemacht in Istanboel ontplooid.
Militaire staatsgreep in Turkije mislukt
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier