Tobback: ‘Woordbreuk N-VA in onderwijshervorming maakt hen onbetrouwbare partner’
SP.A-voorzitter Bruno Tobback beschuldigt N-VA van ‘woordbreuk’ in het debat over de onderwijshervorming. ‘Ik vind het ongelooflijk pijnlijk dat Bart De Wever er ASO tegen de rest van maakt.’
SP.A-voorzitter Bruno Tobback beschuldigt N-VA van ‘woordbreuk’ in het debat over de onderwijshervorming. In een chatsessie met De Tijd bestempelde Tobback de N-VA als een ‘onbetrouwbare partner’. ‘Ik vind het ongelooflijk pijnlijk dat iemand als Bart De Wever er een verhaal van ASO tegen de rest van maakt’, aldus Tobback.
De voorbije dagen laaide de discussie over de hervorming van het secundair onderwijs opnieuw op. Daarbij ging het vaak over een verschil in interpretatie van het in 2013 door de Vlaamse regering goedgekeurde masterplan. Op het N-VA-congres afgelopen weekend benadrukte N-VA-voorzitter Bart De Wever dat er met de N-VA geen brede eerste graad komt en dat ook het ASO (Algemeen Secundair Onderwijs) niet wordt afgeschaft.
Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemde de uitspraken van De Wever onbegrijpelijk. Hij verwees daarbij naar het masterplan dat mee is goedgekeurd door de N-VA. Ook SP.A-voorzitter Bruno Tobback, coalitiepartner van N-VA in de Vlaamse regering, is niet te spreken over de houding van N-VA. ‘Zowel het Vlaams regeerakkoord als het masterplan, beiden afgesloten met N-VA, gaan uit van een brede eerste graad. Dat ze vandaag het tegenovergestelde verklaren is dus op zijn minst een rare vorm van communicatie. N-VA is het afgelopen jaar op zowat elk programmapunt teruggekomen, maar ik vind dit toch een vorm van woordbreuk. Dat maakt van N-VA wat mij betreft een onbetrouwbare partner’. Dat zegt hij in een chatsessie met De Tijd.
Tobback: ‘Bredere eerste graad biedt antwoord voor wie niet kan kiezen op 12’
Volgens Tobback vertrekt de hele onderwijshervorming vanuit de vaststelling dat veel kinderen op hun twaalfde nog niet weten welke richting ze uit willen. ‘Kinderen van 12 jaar worden gedwongen om te kiezen voor een richting en stelsel met een hiërarchische waardering. De goeden kiezen ASO, de minder goede TSO (Technisch Secundair Onderwijs) of BSO (Beroepssecundair Onderwijs). De bredere eerste graad biedt daar een antwoord op. Dat belet niemand om op 12 te kiezen voor Latijn, maar het biedt wel een antwoord voor de grote meerderheid die dat op 12 jaar nog niet weet’, aldus Tobback.
Tobback: ‘Pijnlijk dat De Wever er ASO tegen de rest van maakt’
De studiekeuze uitstellen zorgt volgens de SP.A-voorzitter voor meer gemotiveerde leerlingen in alle richtingen. ‘Ik vind het daarom ongelooflijk pijnlijk dat iemand als Bart De Wever er een verhaal van ASO tegen de rest van maakt. Dat is het niet, en mocht het toch zo zijn, zou het erg zijn. Want het is toch niet alleen de groep in ASO die bepaalt of we samen welvaart bouwen. Ook degenen die succesvol uit het ASO komen en bijvoorbeeld een onderneming starten zullen de anderen nodig hebben als ze personeel zoeken’, aldus nog Tobback.
Regeringsformatie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier