Tien nieuwe DNA-sporen in Bende-onderzoek
De speurders in het onderzoek naar de Bende van Nijvel hebben tien nieuwe DNA-sporen ontdekt die aan de daders van de moordende raids gelinkt kunnen worden. Dat schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg woensdag.
Tot nog toe waren er maar twee zuivere en zekere DNA-sporen. ‘Maar dankzij nieuwe technieken kan een gemengd DNA-profiel perfect uit elkaar gehaald worden om de afzonderlijke profielen te identificeren’, aldus Eric Van der Sypt, woordvoerder van het federale parket, in Het Nieuwsblad.
Om die nieuwe sporen te kunnen vergelijken met potentiële verdachten worden momenteel bij honderden oude, maar ook nieuwe namen uit het onderzoek opnieuw DNA en vingerafdrukken verzameld, schrijft ook Het Laatste Nieuws.
Al wie van ver of van dichtbij in het Bendedossier genoemd wordt, komt aan de beurt. Ook ex-hoofdverdachten Philippe De Staerke en Leopold Van Esbroeck kregen de politie al over de vloer. Voor de speurders is het nu of nooit, want in 2025 verjaart de zaak definitief.
Koens Geens behoudt vertrouwen
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) spreekt zijn volste vertrouwen uit in het federaal parket en de gerechtelijke politie, die al zijn steun genieten in hun onderzoek naar de Bende van Nijvel. ‘Ik hoop dat de daders tijdig gevonden worden. Nieuwe onderzoekstechnieken met DNA en nieuwe wetgeving zoals de spijtoptantenregeling kunnen daarbij helpen’, aldus minister Geens.
Advocaat Jef Vermassen geeft de nieuwe werkwijze van de speurders een kans. ‘Ik sta positief tegenover al wat wordt gedaan om de waarheid te vinden. Het is de eerste keer dat ik meemaak dat het gerecht op zo’n grote schaal DNA afneemt. Ik ben een voorstander van het DNA-onderzoek. Het is niet 100 procent sluitend maar het zijn ‘stille getuigen’ die heel belangrijk zijn’, zegt Vermassen.
Zijn cliënt David Van de Steen verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij acht mensen om het leven kwamen, zijn ouders en zijn zus. ‘Mijn cliënt is gematigd optimistisch. Hij heeft al zo vaak gehoopt dat er een doorbraak zou komen, en is al zo vaak teleurgesteld.’