Theo Francken: ‘Migratie is iets positiefs, een aanwinst voor het land’
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) geeft toe dat hij nog veel werk voor de boeg heeft, nu blijkt dat meer dan 60 procent van de Belgen negatief staat tegenover migratie.
De gemiddelde Belg staat behoorlijk negatief tegenover migratie. 61 procent vindt dat er teveel migranten zijn in ons land, blijkt uit een onderzoek van IPOS. ‘Ik heb nog veel werk voor de boeg’, reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) tijdens een gesprek op RTBF. ‘Immigratie is namelijk iets positief , een aanwinst voor het land. Een land zonder migratie is rampzalig’, klinkt het.
Francken gaat zo in tegen een andere conclusie uit het IPOS-rapport. 58 procent van de Belgen vindt namelijk dat migratie ons land op een negatieve manier verandert.
Voorts benadrukte Francken dat het Belgisch beleid inzake Asiel en Migratie dringend aan hervorming toe is. ‘Ook in Wallonië zou een integratieparcours verplicht moeten worden’, klinkt het. ‘In Vlaanderen is dit al tien jaar het geval.’
Extra opvangplaatsen
Vandaag zal Francken in de Commissie Binnenlandse Zaken de eerste capaciteitsuitbreiding voorstellen. Om een opvangcrisis te vermijden wil hij 2.500 extra opvangplaats creëren in leegstaande kazernes.
Al uit Francken in De Standaard zijn bezorgdheid dat deze plekken erg snel vol zullen zitten. ‘Als het zo doorgaat volstaat ons plan niet’, klinkt het. De voorbije dagen kwamen er namelijk opnieuw veel asielzoekers aan bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) in Brussel. ‘Maandag vingen ze 260 personen op, dinsdag 230′, aldus Francken.’
Om al deze nieuwkomers op te vangen werkt de staatssecretaris aan ‘een plan D’, klinkt het. Zijn kabinet voert op dit moment gesprekken met de Civiele Bescherming, de Regie der Gebouwen en ook met Defensie.
Op straat sturen
Vluchtelingenwerk Vlaanderen pleit voor een uitbreiding van de infrastructuur van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), zodat die geen vluchtelingen meer moet weigeren die hun asielaanvraag willen indienen. Maandag moest DVZ vluchtelingen terug de straat op sturen omdat de wachtzaal te klein was. ‘Ik kijk hier met grote ogen naar’, zegt Els Keytsman, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. ‘Het kan één keer gebeuren dat de wachtzaal van DVZ niet groot genoeg is. Maar het kan niet iedere maandag voorvallen.’
Francken benadrukt dat hij gevraagd heeft ‘om de meest kwetsbaren, zoals alleenstaanden met kinderen, ouderen en zieken, nooit te laten wachten.’ (AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier