Terugvorderen uitkeringen verloopt moeizaam: ‘Vakbonden mee verantwoordelijk maken voor onregelmatigheden’
De RVA heeft het afgelopen jaar voor een recordbedrag aan uitkeringen teruggevorderd. Het gaat om geld dat onrechtmatig verkregen was. N-VA-kamerlid Zuhal Demir pleit voor een efficiënter systeem om misbruiken sneller op te sporen.
De RVA heeft het afgelopen jaar voor een recordbedrag aan uitkeringen teruggevorderd. Het gaat om geld dat onrechtmatig verkregen was. N-VA-kamerlid pleit voor een efficiënter systeem. Het gaat om een totaalbedrag van 140 miljoen euro, waarvan 69 miljoen effectief geïnd werd. De RVA moet ook nog 291 miljoen euro aan onterecht uitbetaalde werkloosheidsuitkeringen terugvorderen.
Dat stelt N-VA-Kamerlid Zuhal Demir donderdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen, op basis van het jaarverslag van de RVA. Zij wijst de vakbonden met de vinger. “Het is op het moment dat zij uitbetalen dat er goed gecontroleerd moet worden of iemand daar wel recht op heeft”, aldus Demir.
Bedragen nemen toe
Het bedrag aan onterecht uitbetaald stempelgeld neemt elk jaar toe, met bijna 100 miljoen euro sinds 2011. Het gaat bijvoorbeeld om een werkloosheidsuitkering die werd uitgekeerd aan iemand die al een ziekte-uitkering geniet. ‘Dit systeem moet efficiënter’, betoogde Demir in De Ochtend. ‘Het zou beter zijn als één dienst het volledig dossier beheert, dan duurt het minder lang voor fouten vastgesteld worden en er ingegrepen kan worden.’
De toename van het aantal onterecht toegekende uitkeringen heeft volgens de RVA onder andere te maken met de stijging van het aantal controles. De organisatie erkent dat het ook maar moeizaam lukt om het geld terug te vorderen. Ook al omdat de bedragen soms torenhoog oplopen, tot drie jaar aan uitkeringen of zelfs vijf jaar, in geval van fraude. “Hoe hoger het bedrag, hoe moeilijker om het terug te krijgen. Bovendien zijn sommige debiteuren weerspannig”, luidt het.
Vakbonden dragen ook verantwoordelijkheid
Demir wijst evenwel ook op de rol van de vakbonden. “Het is op het moment dat zij uitbetalen dat er goed gecontroleerd moet worden of iemand daar wel recht op heeft”, vindt ze. “Als de RVA lang na datum kan nagaan of de uitkeringstrekkers al dan niet recht hadden op een tussenkomst – zoals nu gebeurt – dan kan dat ook vroeger.”
Ze dringt er ook op aan dat vakbonden financieel verantwoordelijk worden voor de put die ze door zulke foutieve uitbetalingen veroorzaken.
‘De vakbonden die de foute uitbetalingen doen, dragen ook een verantwoordelijkheid’, verduidelijkte Demir in De Ochtend. ‘Dan moeten zijn geresponsabiliseerd worden op hun werkingsmiddelen.’
CD&V-Kamerlid Raf Terwingen was het op Twitter alvast niet eens met de uitspraken van Demir.
RVA vergeet terug te vorderen mr wns fout is het? .. vd vakbonden natuurlijk !! Al id vroege #deochtend een onterechte veeg uit de pan #nva
— Raf Terwingen (@Rafterwingen) April 16, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook Vlaams parlementslid John Crombez (SP.A) heeft kritiek.
Wat @Zu_Demir op de p.1 van @hln zegt is gewoon fout, graag discussie daarover, onterecht betaalde uitkeringen per jaar IS STERK GEDAALD
— John Crombez (@johncrombez) April 16, 2015
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier