Terreurzaak Verviers: rechtbank spreekt straffen uit van 30 maanden maanden tot 16 jaar

Huiszoeking Verviers © BELGA

De terreurcel die begin 2015 werd opgerold in Verviers had waarschijnlijk de luchthaven Brussels Airport als doelwit van een gecoördineerde aanslag. Dat zegt de Brusselse correctionele rechtbank in haar vonnis over de terreurcel. De leden van de terreurcel zijn veroordeeld tot celstraffen van 30 maanden tot 16 jaar.

De leden van de terreurcel van Verviers worden veroordeeld tot celstraffen van 30 maanden tot 16 jaar.

De 15 leden van de terreurcel van Verviers die in Brussel terechtstonden, zijn door de correctionele rechtbank veroordeeld tot celstraffen die gaan van 30 maanden met uitstel tot 16 jaar effectief. Ze kregen ook boetes van 3.000 tot 30.000 euro. Drie verdachten, Souhaib El Abdi, Mohammed Arshad en Marouan El Bali, werden beschouwd als leidende figuren van een terroristische groep en schuldig bevonden aan het plannen van een aanslag die mensenlevens moest kosten. De twaalf andere verdachten werden schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terroristische groep.

Volgens de rechtbank was het dossier rond de terreurcel van Verviers een duidelijke voorafspiegeling van de aanslagen die later zouden volgen in Parijs en Brussel. Ook daar was er sprake van Syrië-strijders die naar Europa werden teruggestuurd om hier aanslagen te plegen die zoveel mogelijk mensenlevens moesten kosten.

De rechtbank vond het daarbij opvallend dat heel wat van de betrokkenen, spilfiguur Abdelhamid Abaaoud op kop, nauwelijks enige religieuze vorming genoten hadden alvorens ze radicaliseerden maar wel vaak al herhaaldelijk in aanraking gekomen waren met het gerecht. “Hun zogenaamde religieuze overtuiging is vaak een drogreden om in Syrië en in Europa zware gewelddaden te plegen”, klonk het in het vonnis.

De advocaten van de verdachten toonden zich teleurgesteld in de uitspraak van de rechtbank. “Het is duidelijk dat de schaduw van de aanslagen in Parijs en Brussel over dit dossier hangt”, zei meester Xavier Carrette. “Die feiten hebben duidelijk grote indruk gemaakt op de rechtbank, die een voorbeeld heeft willen stellen. Ik denk niet dat dat de goede manier is om recht te spreken. Dat deze mensen ook de luchthaven Brussels Airport als doelwit zouden gehad hebben, lijkt me op bitter weinig gebaseerd en ongeloofwaardig.”

‘Terroristen Verviers planden aanslag op Zaventem’

In een gsm-toestel dat in Athene werd teruggevonden, werden immers schetsen aangetroffen van een aankomsthal van een luchthavengebouw, met de vermelding ‘Zaventem’, waarop een man met een bagagewagentje staat, met de vermelding ‘bom’.

De cel die in Verviers onschadelijk werd gemaakt, moest ook niet alleen toeslaan, maar samen met verschillende andere cellen, aldus de rechtbank.

Vuurgevecht

Het federaal parket heeft celstraffen van 5 tot 18 jaar gevorderd tegen 16 mensen die een rol zouden gespeeld hebben bij de voorbereidingen van een aanslag.

De terreurcel van Verviers werd op 15 januari 2015 opgerold bij een grootscheepse actie van het federaal parket en de federale politie. Die vielen binnen in een hele resem woningen in Verviers, Sint-Jans-Molenbeek, Brussel, Sint-Agatha-Berchem, Anderlecht en Liedekerke. Bij één van de twee huiszoekingen in Verviers openden twee verdachten, Soufiane Amghar en Khalid Ben Larbi, onmiddellijk het vuur op de speciale eenheden van de federale politie. Het vuurgevecht dat daarop volgde, duurde ettelijke minuten en was zo hevig dat er brand uitbrak in de woning zodat de speciale eenheden gedwongen waren tegelijkertijd te schieten en brandblussers te hanteren. Uiteindelijk vonden Amghar en Ben Larbi de dood.

In hetzelfde pand in Verviers bevond zich nog een derde man, Marouane El Bali, die echter niet deelnam aan het vuurgevecht en opgepakt werd. In de uren, dagen en weken nadien vlogen ook Mohamed Hamja Arshad Mamood Hajni (27), de broers Souhaib (26) en Ismaël El Abdi (34), de Algerijn Omar Damache (33), Bilel Houhoud (27), Abdelmounaïm Haddad (22) en Karim Ahalouch (29) in de cel.

Houhoud, Haddad, Ismaël El Abdi en Karim Ahalouch werden in de loop van het onderzoek vrijgelaten onder voorwaarden terwijl het vermoedelijke brein achter de terreurcel, Abdelhamid Abaaoud, spoorloos bleef. Hij kwam uiteindelijk op 18 november 2016 om in een confrontatie met de Franse politie, na de aanslagen van 13 november.

In de loop van het onderzoek werd gemeld dat de terreurcel op het punt stond een aanslag te plegen op politiemensen en -commissariaten. Later werd dat algemener omschreven als een aanslag op een onbepaald gebouw maar op het proces maakte federaal procureur Michel duidelijk dat de verdachten meer dan waarschijnlijk de bedoeling hadden om een aanslag te plegen in dezelfde stijl als degene die uiteindelijk op 13 november plaatsvond in Parijs. De procureur opperde daarbij ook de hypothese dat de vriendschappelijke voetbalwedstrijd Frankrijk-Brazilië, van 26 maart 2015 in het Stade de France, een mogelijk doelwit was. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content