Terreurverdachte ‘die onthoofding bekende’, loopt vrij rond in Brussel

© Thinkstock

Een Brusselse rechter heeft vorige week geweigerd een man in de boeien te doen slaan, ook al was die net veroordeeld als lid van een terroristische groep en gaf hij eerder toe dat hij in Syrië iemand had onthoofd.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws en is aan Knack.be bevestigd door het federaal parket.

Iliass Khayari (25) bekende de onthoofding in een telefoontje dat werd afgeluisterd. Het Laatste Nieuws heeft de inhoud daarvan in handen. ‘Het was een ketter’, zei hij over zijn slachtoffer. ‘We hebben zijn kop eraf gerukt’, klonk het nog.

Veroordeeld

Op het proces tegen Syriëstrijders dat vorige week werd afgerond, werd de man veroordeeld als lid van een terroristische groep en kreeg hij vijf jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Het federaal parket had op het proces zijn onmiddellijke aanhouding gevraagd maar de rechter ging daar niet op in, bevestigt woordvoerder Eric Van Der Sypt aan Knack.be. ‘Meer kunnen wij ook niet doen,’ zegt Van Der Sypt.

De man blijft dus op vrije voeten tot zijn veroordeling definitief is, wat nog maanden kan duren als hij in beroep zou gaan.

Er is wel een bijkomend onderzoek geopend naar de onthoofding, maar het staat nog niet vast dat dat tot een tweede rechtszaak leidt, aldus nog de krant.

Risico

Zowel de beklaagde als het openbaar ministerie heeft een maand de tijd om in beroep te gaan, legt voorzitter Luc Hennart van de Brusselse rechtbank van eerste aanleg uit aan Knack.be. Zo niet, dan wordt de veroordeling definitief. ‘Het is niet abnormaal dat een rechter een effectieve straf uitspreekt, maar in afwachting van eventueel beroep toch niet overgaat tot de onmiddellijke aanhouding als uit het dossier blijkt dat er geen gevaar is dat de veroordeelde zich aan de uitvoering van zijn straf zou onttrekken. Wellicht was in dit geval de beklaagde aanwezig op alle zittingen.’

Hennart verwijst ook naar het tekort aan mensen en middelen bij justitie, kritiek die hij eerder al uitte in onder andere de zaak rond Christian Van Eyken en die hem niet in dank wordt afgenomen door minister Koen Geens (CD&V).

Spijtoptant

Als de rechter in eerste aanleg de onmiddellijke aanhouding beveelt en dus een effectieve straf uitspreekt, neemt hij een voorschot op de uitspraak in beroep

Jan Nolf

Ook erevrederechter Jan Nolf wijst erop dat de rechter mogelijk voldoende aanwijzingen heeft dat er geen ontvluchtingsgevaar is om de beklaagde onder voorwaarden vrij te laten. ‘Als de beklaagde bepaalde feiten bekend heeft, dan kan de rechter dat beschouwen als een vorm van medewerking met enerzijds de rechtsgang en anderzijds het bredere Syriëonderzoek. Zo’n spijtoptant riskeert in de gevangenis immers te re-radicaliseren‘.

‘Bovendien kan de beklaagde in beroep zwaarder gestraft worden, maar evengoed vrijgesproken worden of zijn straf herleid zien tot uitsluitend voorwaardelijk,’ aldus de justitiewatcher. ‘Als de rechter in eerste aanleg dan de onmiddellijke aanhouding beveelt en dus een effectieve straf uitspreekt, neemt hij een voorschot op de uitspraak in beroep. Het risico bestaat dan dat de Belgische staat later moet opdraaien voor iemand die blijkt onterecht of onschuldig te hebben gezeten.’

Twijfels

Ook bestaan er twijfels over de verklaringen van Khayari. Zo beweert hij volgens HLN intussen dat hij verkeerd is begrepen en dat hij de onthoofding alleen heeft zien gebeuren. Ook over zijn precieze rol in Syrië is er discussie.

Khayari vertrok in december 2012 naar Syrië en keerde al na een half jaar, in juni 2013, terug naar ons land met een klaplong en een gebroken bovenarm, als gevolg van een schotwonde. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content