Knop gaat op ‘aan’ voor grootste zonnecentrale ter wereld

Een withete 'power tower' van de Ivanpah-zonnecentrale in Californië. © BrightSource
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een bloedhete woestijn, 347.000 spiegels en temperaturen tot 1000 graden. Dat zijn de ingrediënten voor de gigantische Ivanpah-zonnecentrale die zopas aan het draaien ging in Californië (VS).

De Ivanapah-centrale in Mojave-woestijn, 300 kilometer ten noordoosten van Los Angeles, is de grootste ter wereld. Na een aantal geslaagde tests de afgelopen maanden levert ze sinds donderdag ook echt stroom aan het elektriciteitsnet.

Witheet

De cijfers zijn indrukwekkend. De thermische zonnecentrale strekt zich uit over 14,2 vierkante kilometer en heeft 347.000 spiegels zo groot als een garagepoort. Die worden met een gesofisticeerd computersysteem zo gestuurd dat ze op elk moment van de dag het licht van de zon reflecteren naar de toppen van drie centrale, 140 meter hoge ‘power towers’.

In die torens kan de temperatuur oplopen tot 1000 graden. De torens worden daar witheet van, zodat ze op gigantische lichtmasten lijken.

Verder werkt de Ivanpah Solar Electric Generating System, zoals de installatie officieel heet, zoals een traditionele elektriciteitscentrale. De hitte brengt water aan de kook, dat levert stoom en dat stoom doet een turbine draaien die stroom opwekt.

Geld van Google

De centrale wekt een kleine 400.000 megawatt op, voldoende om 140.000 woningen van stroom te voorzien. Daarmee hou je per jaar zo’n 400.000 ton CO2 uit de atmosfeer, evenveel als de uitstoot van 72.000 auto’s.

De Ivanpah-centrale kostte bouwheer BrightSource 2,2 miljard dollar (1,61 miljard euro). 168 miljoen dollar (123 miljoen euro daarvan werd opgehoest door Google, dat met zijn gigantische datacenters een grote energieconsument is en al langer interesse heeft in groene stroom

Gesmolten vogels

Maar niet alles is koek en ei. Vanwege haar buitenmaatse afmetingen heeft de zonnecentrale een niet te onderschatten impact op haar omgeving. De bouw ging dan ook met controverse en protesten gepaard. De bouw moest in 2011 een tijdlang stilgelegd worden voor een kolonie wilde schildpadden die op de site bleek te wonen. Elke maand worden er ook tientallen vogels dood teruggevonden. Die vliegen tegen de spiegels aan, of ze komen te dicht bij de torens, waarna men ze aantreft met gesmolten veren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content