Europese politiediensten verzetten zich tegen end-to-end-encryptie
De Europese politiedienst Europol en de hoofden van de nationale politiediensten in Europa verzetten zich tegen zogenaamde end-to-end-encryptie op online berichtendiensten. Ze vrezen dat criminelen vrij spel krijgen.
In een zondag gepubliceerde gezamenlijke verklaring verzetten de politiediensten zich tegen de verregaande privacymaatregelen die technologiebedrijven als Meta uitrollen voor hun berichtendiensten. End-to-end-encryptie maakt dat die bedrijven zelf geen toegang meer hebben tot communicatie tussen hun gebruikers. Het gevolg daarvan is dat ook politiediensten via de techbedrijven geen bewijzen meer zullen kunnen verzamelen in onderzoeken naar zware misdrijven zoals kindermisbruik, mensenhandel, drugssmokkel, moorden, financiële misdrijven en terreur, zo luidt het.
“We zullen simpelweg de bevolking niet meer veilig kunnen houden”, zo staat in de verklaring. “Onze samenlevingen hebben nooit eerder getolereerd dat ruimtes buiten het bereik van de ordehandhaving vallen en waar criminelen veilig kunnen communiceren en kindermisbruik kan gedijen.”
Aan de technologiebedrijven vragen de politiediensten dat ze de mogelijkheid behouden om schadelijke en illegale activiteiten te detecteren en rapporteren. De overheden zouden er dan weer voor moeten zorgen dat de politiediensten aan informatie kunnen geraken “om de bevolking veilig te houden”.
‘Nu criminaliteit verschuift naar het internet worden onze huizen gevaarlijker dan onze straten”, zegt Europol-topvrouw Catherine De Bolle. “Om onze samenleving en de mensen veilig te houden, moeten we die digitale omgeving beveiligen. Technologiebedrijven hebben een sociale verantwoordleijkheid om een veiligere omgeving te ontwikkelen waar wetshandhavers en het gerecht hun werk kunnen doen.”
Lees ook:
– Europees Hof voor de Rechten van de Mens verbiedt verzwakken van encryptie
– Beste overheid, leer eerst omgaan met privacy voor u ze verder wil schenden
– Privacywaakhond kan niet meer alle wetgeving grondig controleren
– Cocaïne via de post: ‘In bijna alle bestelwagens van koerierdiensten zitten drugs’