Mattia De Pauw

‘Digitalisering: kijk niet alleen vooruit, maar kijk ook om je heen’

Mattia De Pauw Woordvoerder van de Digitale Week

Mattia De Pauw van de Digitale Week staat stil bij de blijvende noodzaak om Vlamingen wegwijs te maken in de digitale samenleving en digitaal te prikkelen.

Digitalisering gaat razendsnel vooruit. De ene na de andere technologische ontwikkeling wordt op ons afgevuurd, en de digitale wereld lijkt alomtegenwoordig. Of je nu je
kinderen voor een kamp wilt inschrijven, je tickets voor een voorstelling wilt boeken of een doktersafspraak wilt maken, steeds vaker is de digitale weg de enige weg. Maar terwijl velen soepel meebewegen met de digitale stroom, blijft een aanzienlijke groep mensen achter.


Liefst 4 op de 10 Belgen zijn digitaal kwetsbaar, door beperkte digitale vaardigheden of omdat ze geen gebruik maken van het internet. Dit zijn geen cijfers om licht op te vatten. Initiatieven om hierover te sensibiliseren zoals de Digitale Week blijven dan ook zeer relevant. Van 2 tot 10 november worden er in Vlaanderen meer dan 450 activiteiten georganiseerd om Vlamingen wegwijs te maken in de digitale samenleving en digitaal te prikkelen.


Digitale uitdagingen voor iedereen, niet alleen ouderen


Er leeft een hardnekkig misverstand dat vooral ouderen het lastig hebben in de digitale wereld. Recent onderzoek van de Digimeter toont aan dat digitale kwetsbaarheid veel breder is en ook jonge mensen raakt. Ruim 24% van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar geeft aan dat ze twijfelen om digitale toepassingen te gebruiken, omdat ze vrezen fouten te maken die ze niet meer kunnen rechtzetten. Dit is een serieuze wake-up call. Digitale vaardigheden ontwikkelen gaat niet vanzelf, en als we de mythe blijven verspreiden dat jongeren “natuurlijk” digitaal zijn, laten we velen van hen in de kou staan.

Telefonische en fysieke ondersteuning blijft essentieel

De digitale samenleving zou niet enkel vooruit moeten kijken, maar ook om zich heen. Wie wordt digitaal uitgesloten, en hoe zorgen we ervoor dat niemand onzichtbaar wordt in deze digitale race?


Eén van de oplossingen zijn locaties waar iedereen gratis en zonder afspraak terecht kan bij het gebruik van laptop, smartphone of een digitale toepassing. Over heel Vlaanderen zijn er meer dan 800 zogenoemde digipunten en digibanken. Deze locaties vervullen een cruciale rol, want velen kunnen niet terugvallen op familie of vrienden die hen wegwijs maken in de digitale wereld.


Die digipunten en digibanken ondersteunden al duizenden Vlamingen bij digitale vragen. Het menselijk verhaal achter de cijfers zijn echter ook belangrijk. Neem nu Francine een 81-jarige vrouw die na 40 jaar alleen te hebben gewoond haar eerste stappen in de digitale wereld zette via een cursus. Nu kan ze online bankieren, haar smartphone gebruiken, en weet ze haar weg te vinden op het internet. Ook Jasmina, poetsmedewerker in ARhus, de bibliotheek in Roeselare, werd geïnspireerd door de digihelpers die anderen hielpen bij digitale vragen. Ze ontwikkelde zo zelf interesse in digitale vaardigheden en inmiddels helpt ze zelf mee in het Digipunt.


De verantwoordelijkheid van overheden en bedrijven

De Vlaamse regering erkent in het regeerakkoord het belang van fysieke dienstverlening en er is een gratis 1700 lijn, het gratis telefoonnummer van de Vlaamse overheid. Dat is hoopvol, want er is erg veel werk aan de winkel. Het is namelijk noodzakelijk dat overheden en bedrijven blijven investeren in fysieke en telefonische ondersteuning.

Daarnaast moet de digitale dienstverlening zo gebruiksvriendelijk en toegankelijk zijn voor iedereen. Anders dreigen we een tweedeling te creëren waarin een grote groep geen toegang heeft tot essentiële dienstverlening.

Digitale week is uitgelezen kans om digitaal te prikkelen

De Digitale Week biedt een uitgelezen kans om Vlamingen zoals Francine en Jasmina wegwijs te maken in de digitale wereld. De digitale week wil de nieuwsgierigheid naar de digitale wereld en goesting om erover bij te leren aanwakkeren. Vlamingen komen zo ook te weten waar ze terecht kunnen met digitale vragen en hoe ze toegang krijgen tot internet en digitale toestellen.


Met meer dan 450 activiteiten verspreid over bibliotheken, lokale dienstencentra, buurtcentra en digipunten kunnen zowel jong als oud kennismaken met uiteenlopende workshops, voorstellingen en opendeurdagen. Ontdek het hele programma hier.


Mattia De Pauw is woordvoerder van De Digitale Week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content