Technologie Facebook, Tiktok of X ook beu? Waarom alternatieven als Bluesky of Rednote voor u interessant kunnen zijn
Opinie | Tim Brys Opinie | Tim Brys 'En toen schiep de mens artificiële intelligentie: vooruitgang of hoogmoed?' 'Nog maar twee jaar geleden braken generatieve AI-systemen door. Als we een nieuwe hoogmoed-en-val cyclus willen vermijden, dan moeten we goed nadenken over welke grenzen we kunnen verleggen en wat de gevolgen daarvan zijn', schrijft Tim Brys.
Technologie Technologie Na McDonald's en Walmart: ook Meta en Amazon schroeven initiatieven rond diversiteit terug Ook socialemediabedrijf Meta en webwinkelconcern Amazon gaan een aantal van hun initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie terugschroeven. Andere Amerikaanse bedrijven, zoals fastfoodketen McDonald's en winkelketen Walmart, hebben eerder vergelijkbare stappen gezet.
Technologie Technologie Online haatberichten reguleren is geen censuur, stelt VN Online haatberichten reguleren is geen censuur. Dat heeft Volker Türk, de Hoge Commissaris van de VN voor de mensenrechten, vrijdag gemeld op X.
Technologie Technologie Amerikaanse Tiktokkers worden verleid om de soortgelijke app Lemon8 te downloaden: ‘Een zwaktebod dat slechts een tijdelijke oplossing biedt’ Nu het mogelijke verbod op TikTok in de Verenigde Staten met rasse schreden nadert, worden gebruikers van die sociale media-app aangespoord om Lemon8 te downloaden. Nochtans zijn beide apps eigendom van het Chinese ByteDance. ‘Dat bedrijf denkt het slim te spelen, maar in feite is het een zwaktebod dat slechts een tijdelijke oplossing biedt’, zegt expert in digitale markten Olivier Braet.
Technologie Technologie Waarom Mark Zuckerberg onafhankelijke factcheckers onder de bus gooit Meta, het moederbedrijf van Facebook, kondigt nieuwe moderatieregels aan. Onafhankelijke factcheckers worden daarbij door topman Zuckerberg onterecht met de vinger gewezen.
Technologie Technologie ‘Ik wil nu wandelen’, sprak de hond: helpt digitalisering onze huisdieren? Vroeger hadden baasjes alleen maar een halsband, een riem en een kauwbot nodig om een hond te houden. Tegenwoordig worden huisdieren gevolgd via gps-trackers en gevoerd door een automaat. Sommigen kunnen dankzij elektronica zelfs ‘praten’.
Opinie | Guido Van Steendam Opinie | Guido Van Steendam 'Zinvol omgaan met AI vereist meer dan angst of bewondering' 'Het zijn niet de machines die steeds meer op mensen lijken, maar mensen die steeds meer op machines beginnen lijken', schrijft Guido Van Steendam. Hij staat stil bij de evolutie die ook AI-pionier Geoffrey Hinton in zijn denken over artificiële denken heeft gemaakt.
Technologie Technologie Zeggen we in 2025 byebye tegen TikTok? ‘Er kan in Europa evengoed een verbod komen’ Zo’n vaart zal het misschien niet lopen, maar als TikTok vanaf 19 januari wordt verboden in Amerika, wordt de video-app een stuk minder leuk, ‘en dat kan wel het begin van het einde betekenen’, zegt expert in digitale markten Olivier Braet.
Maatschappij Maatschappij Wie houdt de kinderen weg van de smartphone? ‘De overheid moet een dieet voor schermtijd ontwikkelen’ Volgens Kids Unplugged, een collectief van bezorgde ouders, doet de overheid onvoldoende om kinderen te beschermen tegen de negatieve effecten van de smartphone. ‘Goed gebruik van smartphones is een verantwoordelijkheid van ouders, scholen én overheden’, zegt expert Lieven De Marez.
België België 5 euro per maand: DIGI verleidt Belgische consument met spotgoedkoop mobiel abonnement Onbeperkt bellen en 15 gigabyte aan mobiele data voor amper 5 euro per maand: de nieuwe speler DIGI breekt de Belgische telecommarkt open. ‘Dit zijn prijzen die tot gisteren nog ondenkbaar waren in ons land’, zegt journalist Pieterjan Van Leemputten van DataNews.
Opinie | Jacob Claerhout Opinie | Jacob Claerhout 'Bureaucratie of technologie? Waar liggen de kansen voor een nieuwe regering?' AI-ondernemer Jacob Claerhout vraagt onze politici om het mandaat van de Staatssecretaris voor Digitalisering en de Minister van Ambtenarenzaken te versterken met de missie om AI in te zetten in onze overheidsinstanties, om deze efficiënter te maken.
Technologie Technologie ‘Titanic 2’: is AI een bedreiging voor Hollywood? AI-beelden worden al volop gebruikt om mensen in de val te lokken met ergerlijke clickbait over ‘nieuwe films’ die helemaal niet bestaan.
Opinie | Pieter Billen Opinie | Pieter Billen 'Perspectieven voor de Europese chemische industrie: wat voor badeendjes willen we?' De recente COVID-19 crisis, energiecrisis en nog recentere verkiezing van Donald Trump zonden schokgolven door de Europese chemische industrie. Het besef groeit dat we het risico lopen grote industriële activiteiten te verliezen aan het buitenland. Dit is niet zonder risico, en zal waarschijnlijk de duurzaamheid van onze producten niet ten goede komen. We moeten dus op zoek naar een nieuw evenwicht.
Opinie | Mattia De Pauw Opinie | Mattia De Pauw 'Digitalisering: kijk niet alleen vooruit, maar kijk ook om je heen' Mattia De Pauw van de Digitale Week staat stil bij de blijvende noodzaak om Vlamingen wegwijs te maken in de digitale samenleving en digitaal te prikkelen.
Technologie Technologie Van Facebook tot TikTok: fake news is minder bedreigend dan u denkt Wetenschappers buigen zich over de verspreiding van fakenewsberichten. Hun impact lijkt vooralsnog bescheiden te zijn. Maar de opmars van artificiële intelligentie kan dat veranderen, in slechte én in goede zin.
Wereld Wereld Wat gebeurt er met de bitcoin als Donald Trump dan wel Kamala Harris de verkiezingen wint? De koers van de bitcoin bereikt recordhoogtes. Dat heeft alles te maken met Donald Trump. Maar wat als Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint? Of als de uitslag nog een tijd onduidelijk blijft?
Opinie | Jonathan Holslag Opinie | Jonathan Holslag 'Door artificiële intelligentie zal de oude manier van oorlog voeren helaas niet verdwijnen' Boven op de uitputtingsslag waarbij grootmachten honderden miljarden uitgeven om hun arsenalen van raketten, schepen en vliegtuigen te moderniseren, komt er een nieuwe uitputtingsslag van vele tientallen miljarden om systemen met AI slimmer en trefzekerder te maken.
Technologie Technologie Boetes tot 10 miljoen euro: Belgische bedrijven moeten cyberveiligheid opschroeven Vanaf vrijdag 18 oktober zijn Belgische bedrijven verplicht zich beter te wapenen tegen cybercriminelen. ‘Het aantal aanvallen neemt jaar na jaar toe met 60 procent’, zegt Johan Klykens van het Centrum voor Cyberveiligheid België.
Technologie Technologie Platformverloedering: wordt Google binnenkort onbruikbaar? Techjournalisten zijn het erover eens dat iets zoeken op Google niet meer zo goed gaat als vroeger. Er is een naam voor dat fenomeen: platformverloedering.
Technologie Technologie Nobelprijswinnaar Geoffrey Hinton, ‘peetvader’ van artificiële intelligentie: ‘We zouden erg bang moeten zijn’ De Nobelprijs Natuurkunde ging dinsdag naar John Hopfield en Geoffrey Hinton. Die twee wetenschappers waren de grondleggers van de artificiële neurale netwerken, waarop artificiële intelligentietoepassingen vandaag gebaseerd zijn.
Wereld Wereld Belangrijk motief voor verspreiding van fake news? Een lucratief verdienmodel Desinformatie lijkt een ideologisch gedreven fenomeen, maar in werkelijkheid is het voor veel verspreiders ook een businessmodel.
Technologie Technologie Rectoren UGent en UHasselt: ‘AI is absoluut geen bedreiging voor onze universiteiten’ Hoe zal artificiële intelligentie onze universiteiten veranderen? Antwerps rector Herwig Leirs vraagt zich of AI de relevantie van een universiteit voor veel studenten niet vermindert. Onzin, vinden de rectoren van UGent en UHasselt.
Gezondheid Gezondheid Problematisch gebruik van sociale media bij jongeren, en dan vooral bij meisjes, zit in de lift Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie gebruiken jongeren sociale media steeds vaker op een problematische manier. Dat zou vooral bij meisjes het geval zijn. ‘Nochtans spenderen jongens ook veel tijd op hun smartphone, maar zij zijn minder snel geneigd om te rapporteren dat ze zich zorgen maken over hun digitale welzijn.’
Sport Sport Topsport en technologie: ‘De training van het brein is het grootste onontgonnen gebied’ Welke evoluties, innovaties en technologieën zullen de begeleiding van top- en amateursporters veranderen?
Technologie Technologie Gehavende ruimtecapsule keert terug zonder bemanning De Boeing-ruimtecapsule Starliner heeft zich in de nacht van vrijdag op zaterdag om 00.04 uur losgekoppeld van het het internationaal ruimtestation ISS. Dat was te zien tijdens een live-uitzending van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. De twee astronauten die zich op de heenvlucht bevonden, blijven in het ISS door problemen met het ruimteschip.
Bijgedachte | Technologie Bijgedachte | Technologie ‘We mogen besluitvorming nooit blind overlaten aan artificiële intelligentie’ Artificiële intelligentie kan op basis van enorme hoeveelheden data goede voorspellingen doen. Dat is vaak bijzonder nuttig, maar die voorspellingen blindelings volgen is gevaarlijk . Want artificiële intelligentie zit er soms ook naast. Toch delegeren we steeds meer besluitvorming aan machines en steeds vaker gaat het om beslissingen die een grote impact kunnen hebben op mensen.
Technologie Technologie Van Telegram tot Facebook: regulering van sociale media gaat over meer dan ‘censuur’ Drie topmannen van socialemediabedrijven botsten vorige week met de overheid in Frankrijk, Brazilië en de Verenigde Staten. Daarbij gaat het om meer dan de vraag van ‘censuur’ versus ‘vrijheid van meningsuiting’.
Wereld Wereld Waarom die Taylor Swift-deepfake van Trump het ergste niet is Worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen de eerste waarin AI écht een belangrijke rol speelt? Voorlopig valt het mee.
Technologie Technologie Na de arrestatie van Pavel Durov: ‘Telegram is een heel waardevolle app’ De ceo van de berichtenapp Telegram, Pavel Durov, moet voorlopig in een Franse cel blijven. Hij werd zaterdag opgepakt omdat Telegram niets doet tegen de criminelen die de app graag gebruiken. ‘Zijn arrestatie is wel heel verregaand’, zegt Christof Koolen, onderzoeker technologierecht aan de KU Leuven.
Technologie Technologie Moraalfilosofe Eva Weber-Guskar: ‘Ik ben voor een verbod op voelende machines’ Artificiële intelligentie lijkt almaar meer op mensen. De nieuwe versie van de chatbot ChatGTP zal zelfs over emotionele vaardigheden beschikken. De Duitse moraalfilosofe Eva Weber-Guskar ziet mogelijkheden, maar waarschuwt ook voor de gevolgen: ‘Het wordt een probleem wanneer iemand aan anderen vertelt dat een chatbot zijn vaste partner is.’
Technologie Technologie Hoe kunt u zich beschermen tegen phishing? ‘We verwachten een nieuwe golf via WhatsApp’ Op het dark web worden de gegevens van 3,2 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers te koop aangeboden. ‘Wees altijd kritisch voor wat je via een onbekend nummer ontvangt’, zegt experte cybercriminaliteit Catherine Van de Heyning.
Technologie Technologie Na het oorlogje met de EU: ‘Fake news’ gaat breder dan het X van Elon Musk Elon Musk en Europees Commissaris Thierry Breton vechten een profileringsoorlogje uit over vrijheid van meningsuiting en fake news op X, het vroegere Twitter. Maar het probleem met desinformatie beperkt zich niet tot één platform.
Bijgedachte | Technologie Bijgedachte | Technologie 'Als technologie onze levens niet beter en zinvoller maakt, waarom laten we ze dan toe?' Ja, ik ben enthousiast over het potentieel van technologie. En toch kan ik het knagende gevoel niet van me afschudden dat we als mens niet langer de touwtjes in handen hebben.
Technologie Technologie Datingapps hebben het moeilijk: waar knappen mensen op af? Datingapps als Tinder en Bumble hebben het moeilijk. Gebruikers zijn hoe langer hoe minder bereid om geld te spenderen aan het vinden van een partner.
Technologie Technologie AI en de oorlog in Gaza: ‘We vuren op een mobiele telefoon in de hoop daarmee de tegenstander te raken’ Kunstmatige intelligentie zou ervoor zorgen dat er tijdens oorlogen minder burgerdoden vallen. In realiteit vallen er juist meer. Ook in Gaza.
Maatschappij Maatschappij Fake porno: hoe ‘deepnudes’ Vlaamse levens verwoesten Steeds vaker duiken vrouwen ongewenst op in pornografische beelden of video’s. Aan de hand van één foto van iemands gezicht maken daders met behulp van artificiële intelligentie deepfakepornografie of deepnudes. Het is een van de snelst groeiende vormen van misbruik.
Technologie Technologie Wereldwijde IT-problemen door storing bij Microsoft, langere wachtrijen op Brussels Airport Momenteel zijn er werelwijde IT-problemen. Dat is te wijten aan een storing bij Microsoft. De storing treft onder andere de NMBS, de Britse spoorwegen, en op verschillende Spaanse luchthavens. In Berlijn vertrekken er momenteel geen vliegtuigen. Ook in Australië zijn er storingen in de telecommunicatie.
Technologie Technologie Cameron-James Wilson creëerde het eerste virtuele model: ‘Transparant zijn over wat fake is, is net authentiek’ De Britse digitale kunstenaar Cameron-James Wilson zoekt de grens op tussen de echte en de virtuele wereld. Wilson is de oprichter van The Diigitals, een modellenbureau met alleen maar virtuele mannequins. ‘Maar authenciteit staat voorop.’
Wereld Wereld Hoe Julian Assange een brandpunt werd voor fake news en complottheorieën Internetactivist, klokkenluider en journalist Julian Assange is na jaren weer op vrije voeten. Maar dat betekent niet het einde van het nepnieuws en de samenzweringstheorieën die over hem en WikiLeaks circuleerden.
Technologie Technologie Jong Talent: Janneke Schokkenbroek onderzoekt schadelijk technologiegebruik in romantische relaties ‘Digitale tools bieden niet alleen mogelijkheden maar brengen ook uitdagingen met zich mee voor het aangaan, onderhouden en beëindigen van romantische relaties’, zegt Janneke Schokkenbroek, die voor haar doctoraat aan de UGent schadelijk technologiegebruik binnen romantische relaties in kaart bracht.
Technologie Technologie Fake news in Europa: ‘80 procent van de desinformatie die hier circuleert komt uit Rusland' Hoe kun je desinformatie bestrijden? ‘Verdedig de rechtsstaat én versterk de traditionele media’, zegt de Tsjechische expert Jakub Kalenský.
Technologie Technologie Trollenfabriek ChatGPT: gaan we naar een internet waar een eindeloze hoeveelheid spambots tegen elkaar zullen praten? Tools op basis van artificiële intelligentie maken problemen met bots, trollen en propaganda op sociale media nog een stuk erger. Ondertussen maken de platformen zelf het moeilijker om te onderzoeken of er manipulatie in het spel is.
Technologie Technologie Hersenchips, gedachtelezen of een nieuwe persoonlijkheid? ‘Geen what-if scenario meer’ In een paar minuten een vreemde taal leren? Een laptop bedienen met je gedachten? Volgens neuro-ethicus Marcello Ienca maakt neurotechnologie dat in de nabije toekomst mogelijk. ‘We moeten nu ethische en politieke beslissingen nemen voor het te laat is.’
Europa Europa Gaat de EU foto’s controleren die u verstuurt via WhatsApp? 7 vragen en antwoorden De Europese Raad zou vandaag een voorstel bespreken om foto’s die verstuurd worden via WhatsApp te scannen op kindermisbruik. Dat voorstel werd in laatste instantie van de agenda gehaald. Privacybeschermers halen zo een slag thuis. Waarom is dit belangrijk?
Technologie Technologie Hoe schadelijk is TikTok voor ons brein? ‘We kunnen ons niet meer op één ding concentreren’ Wat zijn de gevaren van TikTok? En brengt het populaire socialemediaplatform de hersenen van jongeren schade toe? Communicatiewetenschapper Anne-Linda Camerini legt uit waar ouders op kunnen letten.