Taaltelefoon bedreigd ondanks miljoen surfers per jaar
De Taaltelefoon, de externe taaladviesdienst van de Vlaamse overheid, dreigt te verdwijnen. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft daarover een voorstel gedaan, omdat de dienst buiten het kerntakenplan van de regering valt. Vlaams parlementslid Bart Caron (Groen) is niet te spreken over het idee.
De Taaltelefoon werd in 1998 opgericht en moet de kennis van de Nederlandse taal bevorderen. “We beantwoorden vragen van burgers over allerlei taalkwesties”, zegt medewerker Stef Croon. “Vroeger kregen we veel spellingvragen, maar in digitale tijden gaat het vooral over morfologiekwesties en de interpretatie van taalregels.”
Die rechtstreekse oproepen zijn de laatste jaren fel geminderd. De twee websites waaraan de Taaltelefoon meewerkt zijn dan weer populairder dan ooit. “Onze eigen website haalt 1 miljoen bezoekers per jaar. Daarnaast werken we samen met het Nederlandse Genootschap Onze Taal ook aan taaladvies.net. Die site haalt gemakkelijk 5 miljoen bezoekers per jaar”, zegt Croon.
Tot slot vertegenwoordigt de Taaltelefoon de belangen van de Vlaamse gemeenschap in verschillende commissies van de Nederlandse Taalunie (NTU). Volgens Vlaams parlementslid Bart Caron is het nefast als die aanwezigheid wordt afgebouwd. “Een taal is voortdurend in verandering. Zonder onze inbreng zal de standaardtaal steeds Noord-Nederlandser worden. Vlaamse input is dus nodig”, vindt hij. Hij zal dan ook minister Sven Gatz (Open VLD) daarover donderdag interpelleren. Hij zetelt in het Comité van Ministers van de Taalunie en is volgens Caron daarom inhoudelijk verantwoordelijk.
Jos en Mariëtte
In een mogelijke privatisering van de Taaltelefoon ziet Caron weinig heil. “Er bestaan bedrijven die taaladvies bieden, maar uiteraard willen zij er geld aan verdienen. Burgers zullen daar sowieso niet voor betalen door de massa’s al dan niet correcte informatie op het internet”, vreest hij. “Mocht de overheid haar interne taaladvies willen privatiseren, wordt het ambtenarenapparaat weliswaar slanker, maar zonder dat er bespaard wordt. Dat is bedrog.”
Minister-president Geert Bourgeois, onder wiens bevoegdheid de Taaltelefoon administratief valt, bedaart de gemoederen bij monde van zijn woordvoerder Benjamin Muylaert. “In het kader van het kerntakenplan ligt inderdaad het voorstel op tafel om de werking van de Taaltelefoon af te bouwen”, zegt hij. “Dat moet nog besproken worden binnen de regering.”
Volgens Muylaert staat vooral het concreet beantwoorden van vragen via de telefoon ter discussie en niet zozeer de rest van de werking. Dat is jammer, vindt Stef Croon, ook in tijden van digitalisering. “Het is belangrijk dat burgers een bevattelijk antwoord kunnen krijgen op complexe taalvragen. De Nederlandse grammatica verduidelijken voor Jos en Mariëtte is en blijft een uitdaging.” (JVL)
Interpelleren
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier