Siegfried Bracke (N-VA): ‘Jammer dat Guy D’haeseleer niet meebestuurt in Ninove’
De terugval van de N-VA raakte ook Siegfried Bracke. De Oost-Vlaamse lijsttrekker werd niet herverkozen. ‘Dit is een mea culpa.’
26 mei 2019
Alle grote partijen gaan erop achteruit bij de verkiezingen, Vlaams Belang maakt een indrukwekkende comeback. De N-VA verliest veruit het meest, ook al blijft ze afgetekend de grootste partij.
Siegfried Bracke: Ik wist dat we zouden verliezen, maar ik had absoluut niet verwacht dat het zo zwaar zou zijn. Ik herinner me nog sms-verkeer tussen Bart De Wever en mezelf waarin we het erover eens waren dat het bedje voor het Vlaams Belang gespreid was. Elke politicus kon op de markten horen dat het daar veel vaker over ‘de vreemden’ ging dan in 2014. Ondanks het schitterende werk van Theo Francken als staatssecretaris voor Asiel en Migratie hebben we op dat thema fouten gemaakt. Dat is, voor alle duidelijkheid, een mea culpa.
Welke fouten dan?
Bracke: Ik denk aan de campagne die we op sociale media hebben gevoerd tijdens de Marrakeshcrisis, en die meteen offline is gehaald. Intern hebben we dat nooit uitgesproken. Het heeft ons gematigde kiezers gekost. We hadden ook veel te laat door wat er mis was met het VN-migratiepact, om dan vervolgens met veel lawaai er de regering voor te verlaten. Dat versterkte het Vlaams Belang, terwijl onduidelijk blijft wat dat migratiepact echt voorstelt.
Daarnaast is er de vraag of we op sociaal vlak niet te rechts waren, om dat cliché dan toch maar eens te gebruiken. We hebben daar voor de campagne intern wel over gediscussieerd, en we zijn er nooit uitgekomen. Maar mensen kwamen me soms vragen hoe ze rond moesten komen met hun pensioentje. Ik dacht dan bij mezelf: ik zou het ook niet weten. Het is duidelijk dat de N-VA die fout geen twee keer zal maken. Het Vlaamse regeerakkoord is duidelijk socialer dan tevoren.
Ik verblijf nu in Zuid-Afrika. Op mijn 66e kan ik echt niet klagen.
‘Vlaanderen kiest centrumrechts en rechts, en Vlaanderen kiest Vlaams-nationaal. Duidelijker dan ooit tevoren’, zei Bart De Wever op verkiezingsavond. Hij had het over N-VA én Vlaams Belang, en probeerde nadien een Vlaamse regering te vormen met die partij. Voordien hield de N-VA zich in daden altijd aan het cordon sanitaire. Hoe keek u naar die koerswijziging van uw partij?
Bracke: Is het niet normaal dat politici naar de kiezers luisteren? Het zou een onnoemelijke stommiteit zijn om het resultaat van het Vlaams Belang te negeren, zoals dat in het verleden wel is gebeurd. Dat kwam links ook goed uit: zij konden boven hun gewicht boksen. Maar de Chinese muur tussen mijn partij en het Vlaams Belang blijft wat mij betreft wel staan.
Hoe ziet die muur er dan nog uit?
Bracke: Wij zullen geen enkel onuitvoerbaar en onaanvaardbaar voorstel overnemen. We moeten een strikter migratiebeleid voeren, maar wel op een redelijke manier en zonder uitglijers. Ik vind het verschrikkelijk spijtig dat Guy D’haeseleer niet mee Ninove bestuurt. Dan zou zijn gebleken dat hij wel veel kan zeggen en willen, maar dat er niets uitvoerbaar van is.
U werd zelf niet herverkozen op 26 mei. Kwam dat hard aan?
Bracke: Ik heb er één nacht wakker van gelegen en ben één dag slecht gezind geweest. Maar ik verblijf nu in Zuid-Afrika, het is hier volop zomer en ik kijk vanuit mijn prachtige tuin uit over de bergen. Ik kan op mijn 66e echt niet klagen.
Het jaaroverzicht van Knack 2019
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier