Scherpe oppositie in marge non-profitbetoging: ‘Eerst de patiënten, niet de centen’

John Crombez © Belga Image

In de rand van de nationale staking van de non-profitsector zijn de oppositiepartijen keihard voor het sociale beleid van de regering Michel. ‘De besparingen van de regering zijn eenzijdig, onrechtvaardig, en moeten worden teruggedraaid.’

In de nationale betoging van de non-profitsector liepen zo’n 17.000 (politie) tot 20.000 (vakbonden) mensen mee. Onder heen een delegatie (parlements)leden van Groen én voorzitter Meyrem Almaci. ‘De witte woede is begrijpelijk en terecht’, zegt ze.

‘Onze zorgverleners zijn de dupe van de besparingen, want zij moeten de gaten vullen die de regering maakt. Het kan niet dat in een welvarende regio als Vlaanderen we zorgverleners zo onder druk zetten. Het is een politieke keuze om te besparen op de mensen die zorg nodig hebben en zorg geven’, aldus Almaci.

Door besparingen lopen zorgverleners volgens Groen zich de voeten onder het lijf om meer werk met minder te doen. ‘Schaf de rimpeldagen(verlofdagen voor oudere werknemers, nvdr) niet af en zorg ervoor dat de job dragelijk is tijdens de hele loopbaan. In plaats van te besparen op werkbaar werk in de zorgsector door eenzijdig rimpeldagen af te schaffen, zou de regering beter samen zitten met de sociale partners om de hele loopbaan onder de loep te nemen. Kwaliteit en langer werken zijn enkel mogelijk als jobs ook houdbaar zijn.’ Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) liet eerder al optekenen dat wie nu al recht heeft op rimpeldagen, met andere woorden wie nu al ouder is dan 45 jaar, die dagen nog steeds krijgt.

‘Investeren met geld uit miljonairstaks’

‘Elk van ons heeft vroeg of laat zorg nodig, maar te veel mensen krijgen vandaag niet de zorg die ze nodig hebben. Bovendien neemt de werkdruk voor de zorgverleners elk jaar toe’, besluit Almaci. Haar ambtgenoot, sp.a-voorzitter John Crombez, beaamt dat. ‘We zien dat de regering telkens vraagt om langer te werken, maar dat door allerlei maatregelen onmogelijk maakt’, zegt Crombez. Het overleg dat de federale ministers donderdagochtend hadden met de vakbonden zal volgens Crombez ‘weinig soelaas’ brengen. ‘De regering overlegt constant maar snoeit daarna vaak gewoon verder, alsof ze niet op de hoogte is van de problemen’, klinkt het scherp. ‘De regering moet terug investeren in de publieke sector en de eenzijdige, onrechtvaardige besparingen terugdraaien’, aldus nog Crombez.

De besparingen van minister van Volksgezondheid Maggie De Block zijn waanzinnig. Dat zegt Raoul Hedebouw, federaal parlementslid voor PvdA. ‘De minister moet juist investeren in de sector, met geld uit de miljonairstaks en van de ‘big pharma’. Eerst de patiënten en niet de centen’, aldus Hedebouw. Ook de Franstalige groenen van Ecolo ondersteunen de eisen van de vakbonden. “Het moratorium op de medische huizen bijvoorbeeld is onaanvaardbaar”, zegt Zoé Genot, Brussels Parlementslid van Ecolo. Ze verwijst ook naar de problemen van de wachtlijsten voor kindercrèches in Brussel.

PS-voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo liet optekenen dat hij het betreurt dat medicijnen duurder worden en gezondheidsinstellingen moeten afslanken om te beantwoorden aan de besparingen. Volgens de PS-voorzitter volhardt de regering ‘in zijn onrechtvaardig beleid’.

(BELGA/JVL)

Partner Content