Russische spionnen hackten Buitenlandse Zaken
Het computernetwerk van Buitenlandse Zaken is in volle Oekraïne-crisis gehackt. De eerste sporen wijzen naar Rusland. De regering houdt crisisvergaderingen om de schade te beperken.
De spionage is blootgelegd door de inlichtingendiensten, schrijven de kranten De Tijd en L’Echo. In volle Oekraïne-crisis zou Rusland geprofiteerd hebben van de gebrekkige beveiliging om geheime dossiers te kopiëren.
Buitenlandse Zaken heeft een klacht ingediend bij het federaal parket in verband met de hacking van het computernetwerk van de FOD. Een onderzoek is lopende. Dat meldt premier Elio Di Rupo (PS) in een mededeling. De eerste minister volgt de zaak van zeer nabij op, samen met alle betrokken ministers en bevoegde diensten.
De ICT-dienst van Buitenlandse Zaken stelt alles in het werk om de omvang van het probleem te analyseren, de integriteit van de getroffen informatica-infrastructuur te herstellen en de beveiliging van het netwerk van Buitenlandse Zaken te versterken, zegt Di Rupo. De premier voegt daar aan toe dat voor het eerst een nationale strategie voor cyberveiligheid werd uitgewerkt en goedgekeurd tijdens deze legislatuur.
‘Niet naïef zijn’
De federale regering heeft in dit kader onder meer 10 miljoen euro extra vrijgemaakt. En op 19 december werd de oprichting van een Belgisch Centrum voor Cyberveiligheid goedgekeurd, zo zegt Di Rupo. “De regering zet de uitvoering van deze strategie verder. Eerder nog kwam een werkgroep samen over de verdeling van de bijkomende financiële middelen.” Die waarschuwt ook: “laat ons niet naïef zijn. Geen enkele bijkomende investering maakt een overheid of een organisatie volledig immuun tegen cyberaanvallen of spionageactiviteiten. Voortdurende waakzaamheid en een snelle reactie in geval van inbreuken zijn dan ook nodig. Alle diensten en betrokkenen die in ons land bezig zijn met cyberveiligheid doen daar het uiterste voor.”
Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) bevestigt dat het informaticasysteem van Buitenlandse Zaken gehackt is geweest. Reynders volgt de zaak met de premier, zegt hij. “Hij vroeg aan de ICT-dienst van het departement om samen met de SGR een zo nauwkeurig mogelijke analyse te maken van de schade en van de identiteit van de daders. De resultaten van deze eerste ingreep zullen dienen om maatregelen te treffen om het netwerk te reinigen en te beschermen.” (Belga/TV/AVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier