Rodman bezoekt ‘vriend Kim Jong-un’ in Noord-Korea
Voormalige basketbalster Dennis Rodman is dinsdag aangekomen in Noord-Korea, waar hij staatshoofd Kim Jong-un gaat bezoeken. Mogelijk zal hij proberen te onderhandelen over de vrijlating van Kenneth Bae, een Amerikaans-Koreaanse reisorganisator die tijdens een bezoek aan Noord-Korea werd aangehouden op beschuldiging van ‘vijandelijke acties’.
De voormalige basketballer Dennis Rodman is dinsdag gearriveerd in Pyongyang, de Noord-Koreaanse hoofdstad, voor een vijfdaags bezoek. Dat meldt CNN. In Peking, zijn overstapplaats, vertelde hij aan persagentschap Reuters dat hij op ‘een diplomatische basketbaltour’ was en het niet zou hebben over de vrijlating van Kenneth Bae, de Koreaans-Amerikaanse burger die in april tot dwangarbeid werd veroordeeld voor het plegen van vijandelijke acties tegen Noord-Korea. ‘Ik ga gewoon mijn vriend Kim, de maarschalk, bezoeken. Proberen om daar een basketballiga op te starten of zo.’
Maar aan nieuwssite The Huffington Post vertelde hij vorige week dat hij het onderwerp zou aankaarten bij de Noord-Koreaanse leider. ‘Ik zal zeker vragen om de vrijlating van Kenneth Bae. Ik zal zeggen: “Maarschalk, waarom wordt deze man gegijzeld?” Ik kan proberen om het zo zachtjes aan te brengen. Als de maarschalk zegt: “Dennis, weet je, wil je dat ik hem vrijlaat?” en als ik hem dan ook echt vrij krijg – en ik zeg dit zomaar – dan zou ik de machtigste man ter wereld zijn.’
Kenneth Bae werd geboren in Zuid-Korea, maar migreerde op zijn zevende naar de Verenigde Staten. In 2005 verhuisde hij met zijn gezin naar China, waar hij een toerismebedrijf oprichtte voor trips naar Noord-Korea. In november van vorig jaar was Bae met vijf Europese toeristen op reis in de Noord-Koreaanse stad Rason toen overheidsafgevaardigden ontdekten dat hij een harde schijf bij zich droeg met daarop foto’s van uitgehongerde Noord-Koreaanse weeskinderen.
Hij werd om verschillende redenen vervolgd. Hij zou een anti-Noord-Koreaanse religieuze staatsgreep gepland hebben, basissen opgezet hebben in China om de staat omver te werpen, Noord-Koreaanse burgers aangezet hebben om het regime omver te werpen en een lastercampagne gevoerd hebben. Op 21 december kondigde Noord-Korea aan dat het een Amerikaan genaamd Bae Jun-Ho aangeklaagd had voor ‘vijandige acties tegen de republiek’.
Op 30 april werd Bae veroordeeld tot 15 jaar zware dwangarbeid. Midden mei werd hij verhuisd naar een speciale gevangenis, waar hij 8 uur per dag boerderijwerk zou verrichten. Op 3 juli werd een interview met Bae vrijgegeven, waarin hij zei dat hij aan verschillende gezondheidsproblemen leed, waaronder diabetes, een hoge bloeddruk, een vette lever en rugproblemen. In augustus ontmoette een Zweedse ambassadeur hem in het ziekenhuis. Een zuster vertelde dat hij weggehaald was uit het kamp omdat zijn gezondheid zo erg verslechterd was dat hij meer dan 25 kilogram gewicht verloren had.
Het is al Rodmans tweede bezoek aan Noord-Korea dit jaar. In maart ging hij nog samen met Kim Jong-un, een grote basketbalfan, naar een demonstratiewedstrijd van een vedettenteam kijken. Rodman kreeg veel kritiek op die reis omdat hij plaatsvond op het moment dat Noord-Korea met raketaanvallen op de VS, Zuid-Korea en Japan dreigde.
Eerder had Rodman duidelijk aangegeven dat hij Bae wou helpen. Hij tweette ooit dat hij hoopte dat de Noord-Koreaanse leider hem een gunst zou verlenen door Bae vrij te laten.
Vorige week annuleerde Noord-Korea een humanitaire missie naar Pyongyang van de Amerikaanse speciale gezant Robert King, die over de vrijlating van Bae zou komen onderhandelen. Reden daarvoor waren de jaarlijkse militaire oefeningen door de V.S. en Zuid-Korea in de regio. (KJ)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier