Rekenhof: ‘Niet overtuigd dat nieuwe vennootschapsbelasting budgetneutraal is’
De hervorming van de vennootschapsbelasting – die vanaf volgend jaar daalt van 34 naar 29 procent, voor kmo’s naar 20 procent – is misschien toch niet budgetneutraal. Dat stelt het Rekenhof in zijn rapport over de begroting 2018. De gebruikte gegevens zijn niet alleen verouderd, bovendien werden een aantal zaken over het hoofd gezien, zo stelt het rapport.
Het Rekenhof komt vrijdagavond met een lijvig rapport over de begrotingsopmaak voor 2018. Daarin staan heel wat opmerkingen over het huiswerk van de regering. Een van de meest in het oog springende passages gaat over de hervorming van de vennootschapsbelasting.
Die houdt in dat het tarief volgend jaar verlaagt van ongeveer 34 procent tot 29 procent, in 2020 naar 25 procent. Voor kmo’s verlaagt het vanaf volgend jaar zelfs naar 20 procent op de eerste 100.000 euro winst. Nu betalen kleinere ondernemingen nog 24,5 procent op de eerste 25.000 euro winst.
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) ging er prat op dat die hervorming budgetneutraal zou zijn, iets wat ook premier Charles Michel (MR) benadrukte. Het Rekenhof is daar op basis van de begrotingsopmaak minder zeker van: in haar berekeningen heeft de regering onvoldoende rekeningen gehouden met de impact van een aantal factoren, ‘wat de budgetneutraliteit in het gedrang kan brengen’.
Het gaat dan onder meer over het effect van de verhoging van de DBI (Definitief belaste inkomsten, red.) van 95 naar 100 procent. Bovendien is er ook gebruikt gemaakt van ‘verouderde gegevens en momentopnames’. De gegevens voor de afschrijvingen dateren van 2012, die van de notionele intrestaftrek van 2015.
Het Rekenhof raadt de regering dan ook aan haar huiswerk opnieuw te doen. ‘Gezien het belang van deze hervorming is het volgens het Rekenhof aangewezen de berekening te actualiseren op basis van de gegevens van het aanslagjaar 2016.’ Die zijn al beschikbaar, klinkt het.
Het Hof tikt de regering ook op de vingers voor een gebrek aan transparantie over de opbrengst van een aantal maatregelen uit de begrotingsconclaven van juli en september. De suikertaks zou volgens de regering 75 miljoen euro in het laatje moeten brengen, de effectentaks 254 miljoen en de Kaaimantaks zou goed zijn voor 50 miljoen euro. Maar dat kan het Rekenhof niet nagaan, ‘omdat de maatregelen verspreid zijn over verschillende rubrieken in de begroting’, klinkt het. ‘Het Rekenhof is van oordeel dat dit de transparantie niet ten goede komt.’