Luckas Vander Taelen
Radio 1 leeft weer (voor een week althans)
‘Voor het eerst sinds lang kan ik zeggen: ik houd van U, Radio 1!’ Luckas Vander Taelen wordt lyrisch van de Classics 1000 die op Radio 1 loopt.
Ik verwachtte me aan een zoveelste recyclage van gouwe ouwe evergreens toen Radio 1 de vertrouwde muziekprogrammatie deze week verving door de Classics 1000. En ik hou al helemaal niet van hitparades.
Maar wat een fantastische belevenis deze week! Kon dit plezier maar blijven duren! Ik heb nog nooit zo lang naar Radio 1 geluisterd zonder me te ergeren.Voor het eerst sinds lang kan ik zeggen: ik houd van U, Radio 1!
Het kan me niet schelen wie uiteindelijk op welke plaats staat in deze haast eindeloze afrekening met de tijd. Van nummer 1000 tot nummer 1: een weelderige stroom vergeten muziekgenot. Ik ging ermee slapen en ik werd er mee wakker.
Roxy Music met Brian Ferry in het Frans, Warren Zevon die er niets wou laten tussen komen en wat later Talking Heads over een brandend huis. Daar Santana, Pixies, Sex Pistols, Roy Orbinson, Led Zeppelin bij en Jimmy Hendrix. Dank u, dank u voor zoveel moois!
En natuurlijk Bob Dylan en David Bowie die Brel zong, vergeten parels van de Beatles en de Stones. Elvis na Johan Verminnen en zelfs onze eigen Yevgueni !
En hoe lang was het geleden dat Vlaanderen nog eens naar het muzikale genie genaamd Frank Zappa mocht luisteren, met de perfecte song Bobby Brown. Net ervoor Johny Cash, met zijn in het zicht van de dood sobere versie van U2’s One.
Zo mooi dat ik, ondanks mijn ontroering, kwaad werd als ik bedacht hoe erg het toch is dat dit ons zolang was onthouden. Tranen in de ogen en de oren! We waren bijna echt vergeten…hoe schoon muziek wel kan zijn!
Duizend songs, liedjes en chansons, een oorstrelende muzikale orgie, een feest van schitterende parels, schoon koralen en briljante bijous. Een eerbetoon aan al het moois van wat soms misprijzend de populaire muziek genoemd wordt. Moge duizend even overschatte als onbeduidende rockgroepjes nu ootmoedig buigen en zich in stomme stilte hullen in het aanschijn van zoveel verpletterende authenticiteit!
Bij wijlen dacht ik dat ik droomde… Is dit mogelijk? Is er een eindelijk een revolutie uitgebroken aan de Reyerslaan? Hebben ze daar de verdwazende playlists versnipperd en buiten gegooid? En eindelijk weer zelf muziek gekozen en steriele computerprogramma’s bedankt voor bewezen diensten?
De Classics 1000: ik heb nog nooit zo lang naar Radio 1 geluisterd zonder me te ergeren
Ik moest terugdenken aan de beginjaren van Studio Brussel toen er nog geen managers of marketeers bestonden en muziek op de radio nog de wilde handtekening droeg van mensen die er iets van kenden en muziek met hun ingewanden kozen. Wat is me dat een week van ongelofelijke verademing, alsof er ergens een schatkamer was opengebroken en duizend songs zich na jaren eenzame verbanning weer mochten laten horen.
Eindelijk was er plaats voor het repertoire van echte doorleefde muziek in plaats het gekwetter en gekweel van de zoveelste gehypte bandjes van het moment die allemaal op elkaar lijken en er maar één ambitie op nahouden: op elkaar te lijken.
Een week lang is de grenzeloze diversiteit aan de macht in radioland. Radio uit het hart; alle formats de vuilbak in gekieperd! Wat is Radio 1 plots weer verrassend en inspirerend!
Nog maar twee weken geleden hoorde ik een zogenaamde kenner zelfingenomen zeggen dat radio oh zo veranderd was en wat vroeger mogelijk was nu niet meer kan. Toch wel dus! Deze wondere week toonde vooral dat creativiteit en verbeelding nog altijd sterker zijn dan elk computergestuurd programma. Radio 1 bewees zichzelf gedurende zeven dagen dat radio vooral zichzelf moet durven zijn.
Maar waarom zou dit maar zeven dagen mogen duren? De toekomst van de radio ligt in een goed gebruik van het rijke verleden. Natuurlijk is zwelgen in nostalgie uit den boze, maar net zoals Klara ons ontroert met eeuwenoude meesters, moet ook een zender als Radio 1 klassiekers niet opsluiten in een reservaat voor liefhebbers, maar ze elke dag luid aan iedereen laten horen. Die combinatie van het rijke rockreportoire en nieuwe muziek garandeert frisse verrassende radio, een openbare omroep waardig. Laat 100.000 Classics bloeien, Radio 1! Open de vensters en open de oren en hoor hoe schoon die muziek klinkt!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier