Racismedebat en mystery calls: ‘Ik wil mij houden aan de realiteit’
In het vragenuurtje liepen het racismedebat en het voorstel van Kris Peeters om mystery calls te introduceren naadloos in elkaar over. Toch lijken de regeringspartijen over beide dossiers moeilijk een gemeenschappelijke lijn te vinden. ‘Een staatssecretaris moet zich niet bezighouden met de uitspraken van zijn voorzitter te interpreteren.’
Net als in het Vlaams parlement gisteren, ging het er ook in de Kamer stevig aantoe. ‘Welke vernederingen zal N-VA deze regering nog aandoen’, vroeg Olivier Maingain zich met het nodig gevoel voor drama af. Net als de verzamelde oppositie wilde hij van de premier weten wat hij vond van het interview van Bart De Wever in Terzake, en de uitspraak van Theo Francken (N-VA) dat de reacties op het interview ‘hysterisch’ waren.
‘Racisme is onaanvaardbaar misdrijf’
Michel liet zich niet uit zijn lood slaan. ‘Racisme is een onaanvaardbaar misdrijf, en de strijd tegen discriminatie is aangescherpt’, stelde hij. ‘We mogen ons niet uit ons lood laten slaan door externe discussies. Ik wil mij houden aan de realiteit.’
Over de uitspraken van Francken gaf hij geen verdere uitleg, wat voor de oppositie een bewijs was dat Michel niet in staat is om op te treden tegen N-VA.
Put your money where your mouth is’, zei Meyrem Almaci (Groen) tegen Michel, nadat hij het regeerakkoord had verdedigd. ‘Het was aan u om te bewijzen dat u de premier bent en niet Bart De Wever. U hebt een probleem in de feiten.’
Een opvallende stem in de discussie was Patrick Dewael. ‘De geschiedenis herinnert ons blijvend aan het gevaar van groepsdenken’, zei de fractieleider van Open VLD. ‘Maar staatssecretarissen moeten zich niet bezighouden met het duiden van uitspraken van partijvoorzitters. Ministers en staatssecretarissen moeten boven het politieke gewoel staan.’
Een opmerking die gezien kon worden als een sneer naar Francken, maar ook naar minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Want meer nog dan de racismediscussie leek het optreden van Peeters in de De Ochtend de regeringspartijen te verdelen. Peeters stelde voor om werk te maken van mystery calls in de strijd tegen discriminatie, maar Open VLD en N-VA vindt dat Peeters voor zijn beurt heeft gesproken.
Demir scherp voor Peeters
‘Een ongelukkige manier van werken’, vindt Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Bij de partij valt te horen dat er gisteravond al bijna een akkoord was over een gezamenlijke aanpak, en dat Peeters dat werk nu heeft opgeblazen.
Ook Kamerlid Zuhal Demir (N-VA) ontpopte zich -nog maar eens- als hevige tegenstem voor Kris Peeters. ‘Discriminatie is een probleem dat we moeten aanpakken, maar dat moet gebeuren in samenspraak met alle betrokken partijen’, vindt Demir, die ervoor pleitte om ook de sociale partners in het gesprek te betrekken.
Peeters legde uit dat hij in De Ochtend enkel zijn persoonlijke kijk op de zaak heeft gegeven. ‘Maar ik denk dat als mystery calls geen deel uitmaken van de oplossing, de oplossing niet voldragen zal zijn’, stelde Peeters nog.
Indexsprong richting Raad van State
Eerder deze week werd in de commissie 15 uur lang gedebatteerd over het wetsvoorstel voor de indexsprong. Vandaag is dat richting de Raad van State gegaan die daarover nog een advies moet geven. Het plenaire debat zal normaal volgende week woensdag doorgaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier